torsdag 10 december 2015

Veckans kafébloggande: Får du ont i ryggen eller nacken pga din hållning?

Ethels kafée nära Linneplatsen är ett av mina favoriter. Mysigt, lugn och ett väldigt fint bemötande av de som jobbar där. Gofika, underbar lyxfrukost, luncher med go salladsbuffé. Smakfullt på alla sätt!

Igår tog jag en fika där med kollegan Joachim. Vi skrattade lite åt att vid bordet längst in i rummet så kan man sitta i en soffa, på en stol eller på en slags kista som gör att man blir huvudet längre än de andra runt bordet. Vi enades om att det är lättare att kommunicera om man är på samma nivå...

Som många av dessa kaféer i gammal stil så är det oftast väldigt bra stolar, bänkar, soffor att sitta i. Hårda raka sitsar och raka ryggstöd. Plus massor av kuddar som man kan placera t ex i ryggen om man vill ha bättre eller mer stöd. Borden är lagom höga. Levande ljus. En dröm för en Alexanderlärare som mig.
Läs mer om Ethels och vad de erbjuder här: http://www.ethels.se/

Ja, då var det det här med kroppshållning. Igen.
Joachim och jag diskuterade det igår och sedan kom artikeln från Huffington Post upp i flödet på Facebook. En förlängd rygg med huvudet högst upp visar fotot med tomten.

Det  kan vara en stor hjälp att se en bild på olika sorters hållning vid t ex stående, för att kunna förstå hur olika hållningsmönster kan orsaka rygg-och nackproblem.
Om du öppnar länken nedan till Huffingtons artikel kommer du att se ett antal bilder. Känner du igen någon som liknar din egen hållning?
Enligt en studie får många kvinnor ont i ryggen vid ca 34 års ålder. Jag funderar på om det är i samband med graviditeter och barnabärande?

Att skjuta fram huvudet och att ha "för stor svank" är de två hållningsmönster som ger mest besvär. Svank i nacken och svank i ryggen hänger dessutom ofta ihop.
Vi som arbetar med Alexanderteknik arbetar med detta hela tiden när vi undervisar våra elever. Vi arbetar dock inte enbart med dessa "svaga länkar". De i artikeln utpekade delarna är en del av helheten och för att nå en varaktig och hållbar förändring av invanda mönster behöver man utgå från och hela tiden komma tillbaka till helheten.
http://m.huffpost.com/uk/entry/8697466

Alexandertekniken är något av det bästa och mest effektiva för att komma tillrätta med hållningsproblem. Vill du få hjälp med din hållning och dessutom lära dig mycket mer som du kommer att ha nytta av? Jag har fina julerbjudanden just nu, så titta in på: http://alexanderteknikkurser.blogspot.se/

Ha en fin Andra adventshelg och Lucia!

fredag 4 december 2015

Det gemensamma hos Stormen Helga och Motivationsappar

Veckans caféblogg kommer från Le Pain Francaise vid Olskrokstorget.

När detta caféet öppnade för ett antal år sedan var det ett verkligt lyft i en ganska tråkig och fikafattig stadsdel. Lokalen fylldes med gäster i alla åldrar, från morgon till kväll. Det var efterlängtat!
Min man och jag gick länge regelbundet hit för att dricka Latte och Americano samt att dela på en mandelcroiassant...en mycket god men onyttig vana...
Vi går inte lika ofta hit men i eftermiddag passade det bra för mig att gå hit efter förmiddagens undervisning för en stunds reflektion innan helgen.

Ingen undgår väl att märka Helga som den senaste av stormar kallas. Det har blåst ordentligt under dagen och när jag gick hit så tog vinden rejäla tag i mig.

Jag läser i dagens Metro en artikel om motivationsappar och tänker på dess likheter och olikheter med
stormar. De dyker snabbt upp, det blir massor med uppståndelse kring dem och för det mesta är de lika snabbt borta. En del av dem gör stor skillnad för en del människor men de flesta berörs inte så
mycket av dem.
Vad det gäller appar så säger experterna att de ska vara individanpassade för att du ska bli av med en
dålig vana. I artikeln nämns appar för att sluta röka, få bättre hälsa eller för att bli peppad.
Citatapparna gör ingen nytta hur aha-iga de än kan vara. Visst kan citat och visdomsord slå an en klang och få en till eftertanke men för att kunna ändra en vana behövs mer. Leg. psykolog Oskar Henrikson (grundare av Habitud.com) säger att appar behöver vara utforskande och tilltala användarens självständiga sida. Han menar också att deltagandet ska kännas som ett eget val och inte  ett tvång. Han nämner också betydelsen av personlig kontakt för stöttning och uppmuntran och att det är svårt att översätta till apparna.

Att börja hos en Alexanderlärare för att man har ont i ryggen, för att man tröttnat på att alltid hamna i "gamnackehållning" eller för att de årliga osteopatbesöken inte gör att problemen försvinner, kommer ofta från en individs önskan att förstå, utforska och själv vara med i en process som förändrar ett beteende. Det är i allra högsta grad ett eget val.

De elever som jag under årens lopp har träffat har nästan alla börjat med Alexanderteknik för att de verkligen vill tänka själva och de tror på möjligheten att de själva kan påverka sin hälsa eller sin förmåga att utföra något.
Det är ett privilegium att få jobba med människor med den inställningen!

För det är ingen lätt resa att ta sig från antagandet att man inte kan själv till att ta ansvar för sitt liv och sin egen hälsa. Det behövs stöd, uppmuntran och tid. Det är väl värt både pengar och mödan då man sedan har ett verkligt effektivt verktyg att använda när man vill och hur mycket man vill. Ju mer man håller på med Alexanderteknik ju bättre blir man på att använda sin mentala förmåga och sin själsliga styrka inifrån kraften av den egna kroppen.


tisdag 1 december 2015

Hur rörlig och lekfull är du?

Två gånger i veckan går jag till en av Göteborgs verkliga pärlor - Hagabadet!

Jag går dit i egenskap av instruktör - i Alexanderteknik och i Qigong. Jag är i huset lite mer än en timma per tillfälle. Det är en njutbar stund att komma till en vacker miljö och att få arbeta med det jag har ett brinnande intresse för. Människan, kroppen, sinnet och själen. Det är ett utforskande som kan pågå hela livet!

Då och då passar jag på att vara med på någon av de andra instruktörernas pass. Det gjorde jag idag. 
Ett halvtimmas pass under namnet Ageless Mobility. Det ligger på förmiddagen och många av de som kommer på mitt Qigongpass går även på detta. De flesta är i min egen ålder och uppåt och de vill träna sådant som ökar eller gör att rörlighet i kroppen bibehålls. De vill stärka kroppen och lära sig att använda den på ett sätt som inte belastar t ex leder på ett felaktigt sätt.

Under passet med Ageless Mobility så gick vi igenom, på ett skonsamt sätt, rörligheten i kroppens alla leder. Nacken/huvudet, axlar, ryggen, armar, händer, fingrar, ben, fötter och tår. Det var jätteskönt och ett bra kompliment till Qigongen som några av deltagarna sa. Lugnt och långsamt och även ypperligt för att applicera Alexanderteknikens tänk under tiden.

Efteråt pratade jag med en av deltagarna som varit pensionär i 10 år. Hon berättade hur hon under dessa år ägnat sig åt att lära sig om sig själv och att ta väl hand om sig själv. Hennes vänner frågar henne varför hon tränar så mycket. Hon svarar dem: för att jag vill leka! Delvis menade hon att hon ville orka att leka med sina barnbarn men också vikten av att ha kvar ett lekande och utforskande sinne. Hon tycker att Hagabadet är som en stor lekstuga och det tycker jag är ett fantastiskt betyg för ett spa-och träningsställe.

Så dagens fundering är huruvida vi leker tillräckligt om vi inte är barn, har barn eller barnbarn?
Hur kan kan vi få in mer rörlighet, lekfullhet och lek i vår vardag?