torsdag 19 maj 2016

Längre och några kilo lättare med Alexanderteknik

Om jag kan lova det?
Att du blir längre och väger mindre om du tar Alexanderlektioner.

Nej, det är klart att jag inte kan. Men jag kan nästan till 100 % lova att du kommer att känna dig längre och lättare.
Det är faktiskt inte ovanligt att den som använder sig av Alexanderteknik faktiskt blir längre och att
de får skriva in en eller flera centimeter till i passet.
Om det inte är så att de är barn så har de förstås inte växt flera centimeter till.
Den tillkomna längden kommer av att de flesta i sin vanemässiga kroppshållning och i sitt sätt att använda sig själv i rörelse, sällan är i sin fulla längd.
Med hjälp av Alexanderlektioner kommer de att tillbringa mer och mer tid i sin fulla längd (för det kommer att kännas så mycket bättre) så då blir "den nya längden" bestående.

Visserligen händer det att elever använder sig av Alexandertekniken för att förändra kost och rörelsevanor och då går ner ett antal kilon.

Men när jag skrev i rubriken "några kilo lättare" menade jag känslan av att bli lättare.
Om du någon gång har lyft ett litet barn eller en katt som inte vill bli lyft, så vet du att det är jättesvårt och att de plötsligt verkar väga mer än vad de gör. Hur de håller emot och inte vill bli upplyfta.
Reaktionen, intentionen och riktningen mot marken gör dem tunga.

De flesta av oss går omkring med en omedveten riktning nedåt och vi blir då verkligen tunga mot marken.
Under en Alexanderlektion lär sig eleven att medvetet skifta denna riktning. Dels genom att tillåta huvudet att få ha en mer fördelaktig riktning upp/ut från ryggraden, vilket aktiverar hållningsmuskulaturen men också genom att träna sin tanke och sitt medvetande. Att tänka upp och "att vara" högre upp.
Uppåt ger upplevelse av både längd och viktskillnad. Det ena ökar och det andra minskar.

Ja, detta är synligt för den som tittar, eftersom kroppshållning och rörelseriktning förändras.

Detta kan vara skäl nog att börja med Alexanderteknik. Du behöver varken hållningsväst eller träning på gym för att uppnå detta. Det blir dessutom bestående.

Leta upp närmaste Alexanderlärare och boka ett antal privatlektioner.

söndag 15 maj 2016

Från att löpa bra till att sitta bra

Klockan är 22.22. Det är söndag kväll och pingstdagen, en fullspäckad vecka är nästan över och jag längtar efter att gå och lägga mig när jag har skrivit färdigt.

Veckan som började så ljus, solig och varm med radiointervju, föreläsning, bloggutmaning, Tai Chi mitt i veckan, Qigong på Hagabadets takterrass, undervisning och övergick sedan i moln, kyla, vind och regn.

Eftersom min kollega Malcolm Balk kom i torsdags kväll och workshopen i The Art of Running var igår, så höll jag tummarna för uppehåll. Det höll upp! Jag var så glad!

I fredags fick fyra glada löpare var sin privat coaching i löpning av Malcolm. Utanför min lokal längs Viloplatsen filmades och instruerades de under eftermiddagen. Jag tittade på lite då och då.
Några av dem ska springa Göteborgsvarvet så det blir spännande att höra hur det går.

Jag har själv några elever som kommer på Alexanderlektion på lördag strax innan de ska springa varvet. Roligt!

Lördagens deltagare, bl a jag själv och äldste sonen var mycket nöjda med workshop i The Art of  Running. För mig är det fjärde gången som jag gör den och det är alltid en del nytt som gör att pusselbitar faller på plats.
Själv har jag ingen löparlängtan inom mig, jag längtar efter att göra Tai Chi och Qigong eller att gå långa promenader, men trots det kan jag tänka mig att lägga in lite korta joggingstunder då och då, som en utmaning. Så inspirerande och bra är Malcolm som coach!
Det blir nog The Art of Running 2017 också...




En kollega från Finland, kom till Göteborg för att vara med på kursen. Han heter Jyri Lamminmaki och han har tillverkat en Alexanderteknikinspirerad stol, som han kallar Upsupp.
https://www.facebook.com/upsupp/

Han tog med sig en till mig!
Nu är jag återförsäljare för en stol som är både bra att sitta på och snygg att se på. Den är jätteläcker!
Den är höj och sänkbar. Rak, platt stolsits som gör det så mycket lättare att sitta.  Mjukt lutande i framkanten. Litet smalt ryggstöd som är placerat i skulderbladshöjd. Om man vill luta sig bakåt. Vilket ger rygg och armar möjlighet för rörelse. Helt enkelt en stol som gör skillnad!
Det går bra att boka tid för att komma till Viloplatsen för att se och provsitta den om du är
intresserad. Jag kan även komma till din arbetsplats.

Som ni ser så blev även Malcolm väldigt förtjust i Upsupp, så det flyger nog snart en stol till Montreal!

torsdag 12 maj 2016

Sitta passivt, sitta aktivt - HUR vi sitter är en viktig aspekt.

Att röra på sig är livsviktigt!
Det vet vi och om vi inte visste att det är så kan man nästan varje vecka läsa artiklar om hur farligt det är att sitta.
Det särskiljs inte särskilt ofta, i dessa artiklar, att det är en del skillnad på aktivt sittande och passivt sittande.
Medan det senare innebär att använda ryggstöd och armstöd samtidigt som man sjunker ihop så är ett aktivt sittande precis som det låter. Aktivt, du kan sitta på en pall, på en pilatesboll, sadelstol eller långt ut på en vanlig stol.

När du sitter passivt låter du stolen göra allt jobb och du själv gör inget. Det är som om kroppen kopplas bort. Om man dessutom sjunker ihop både framåt och bakåt så måste nacken knycklas ihop och bli kort för att du ska kunna titta framåt när du vill titta på den du pratar med eller på en dataskärm.
Som om inte det skulle räcka, har vi ofta en sida vi föredrar att ha mest tyngd på, vilket betyder att hela ryggraden också lutar/böjs/säckar ihop sidledes. Huvudet lutar då lite åt andra hållet. Sedan kan vi lägga till förkärleken många av oss har av att lägga ena benet över det andra knät. Vi tillbringar ofta många timmar varje dag med att sitta så här. Det har blivit vanor som inte är så lätta att ändra på. Vår kropp är passivt sittande medan vår hjärna och intellekt är på alerten och ständigt presterande.

Om du aldrig sitter som det är beskrivet ovan eller om du är omedveten om hur du brukar sitta, testa och känn efter vad dessa obalanser gör med dig. Hur känns det?
När man stannar upp och tänker efter en stund och känner vilken effekt detta har på hela vårt system är det inte så konstigt att förstå att det kan vara hälsovådligt.

Att sitta aktivt är däremot en helt annan femma!
Det gjorde vi galant när vi var små, säkert upp till vi började skolan och sedan tappar de flesta av oss bort konsten att kunna sitta.
Gå på kafé och observera småbarnen och dess föräldrar. Vilken skillnad på närvaro, uppmärksamhet, helhet och kroppshållning. När vi kommer till de vuxna så är det inte mycket vad gäller de kvalitéerna som skänker glädje för ögat.

Att sitta aktivt betyder att kunna sitta på sina sittben, med en lång, förlängd rygg, där huvudet lätt och fritt kan röra sig högst upp på kotpelaren, så att våra sinnen kan uppmärksamma det som sker omkring oss. Att under långa stunder kunna skippa ryggstöd utan att det känns jobbigt. Vår hållningsmuskulatur fixar detta, det är dess jobb som vi genom passivt sittande eller genom att svanka och lyfta upp bröstet och dra tillbaka axlarna (i tron att vi då får en bra hållning) undanhåller dessa muskler.
Om vi sitter på en stol/pall är det förstås också bra att ha fötterna stadigt placerade på golvet (om vi inte sitter på huk eller i skräddare på stolen) för att kunna få ett bra stöd för benen. Ryggen och armarna hänger ihop. Har vi ingen bra kontakt mellan armar och rygg är det stor chans att axlarna får göra mycket jobb.
Att sitta aktivt betyder att våra inre organ har utrymme, de trycks inte ihop. Då är det lättare att andas och att organen fungerar som de ska. Allt som trycks ihop under en längre tid fungerar sämre.
Att sitta aktivt betyder rörelse, naturlig rörelse, frihet i kroppen och en ständig balansering.
Att sitta aktivt är en hjälp till att vara mer närvarande och medveten. Att andas och att vara en helhet.
Det tillåter flöde igenom hela oss.

Våra vanor är våra ständiga och mest trogna följeslagare. Så de vanor vi har när vi t ex sitter (aktivt eller passivt) tar vi med oss till stående, när vi går, när vi tränar och t o m när vi går och lägger oss.

Att kunna sitta aktivt är en av de bonusar man får när man börjar med Alexanderteknik.
En annan bonus är att man börjar lyssna till kroppens signaler vilket betyder att man inte längre kommer att sitta för länge åt gången.
Det är en glädje att både kunna sitta, stå och att röra sig med lätthet. Att öppna upp och ta in oss själva och det som är omkring oss.






tisdag 10 maj 2016

Använda Alexanderteknik i P4 radiostudio

För inte alltför längesedan (25/4) var det en artikel i GP  om mig och hur jag kom i kontakt med Alexanderteknik. Min inkörsport var min nacke. Spänd, stel och illa behandlad i några smärre trafikolyckor.
Genom årens lopp har jag blivit intervjuad för ganska många olika tidningar så jag kände mig ganska lugn inför den artikeln. Den blev jättefin och jag har sedan dess fått mycket positiv feedback och det är många som nu vill pröva om Alexanderteknik kan hjälpa även deras nackproblem.

Långhelgen vi har bakom oss tillbringades i vår stuga. Natur, trädgård, sol och värme gjorde att tanken på jobbet var långt borta. Upptäckte att jag hade ett meddelande på telefonen från någon på Sveriges Radio som ville att jag skulle ringa upp...

När jag ringde fick jag prata med en producent som hade ganska många frågor om Alexanderteknik. Han frågade om jag ville komma till P4:as studio för morgonprogrammet på måndag 9:e maj och svara på lite frågor där. Jag sa förstås ja! Det är roligt med utmaningar och alltid kul att få berätta för fler om vad Alexanderteknik är.

För mig är det vid ett sådant här tillfälle en skatt att ha Alexanderteknik att använda mig av.

Att vara med i radion var för mig något helt nytt. En situation som kan sätta igång nervositet, stress, tvivel, rädsla inför alla möjliga "tänk-om-det-och-det-och-det-händer".

Jag kom till Sveriges Radio strax före 8:a på måndag morgon och fick en namnbricka, blev hämtad och fick gå igenom en sluss, åka hiss och sedan sätta mig utanför P4:as studio och vänta. Med en kopp te! Efter nyheterna skulle jag komma in...

Ylva och Lovisa (jag hoppas att jag säger rätt namn nu) kom och hälsade och så var det plötsligt dags för mig att kliva in i studion.

Jag trodde att man satt vid bord och sände radio men det var nog längesedan...här använde man ståbord. Medan nyheterna tonade ut skulle jag jobba lite med Ylva så att Lovisa kunde filma och lägga ut på Instagram. Det hade jag inte väntat mig...
https://www.instagram.com/p/BFLRpFPhl17/
Efter det fick jag ta på mig hörlurar som var lite trixiga att få på då jag hade en hårknut mitt på huvudet...
Högt tempo, snabbt prat och många frågor. Det var jätteroligt!
Medan jag svarade på frågor om vad Alexanderteknik är så arbetade jag med Lovisa för att visa hur man kan använda AT för att släppa spänningar i axlarna, gamnacke osv. Min kollega Marja berättade sedan att hon kunde märka att det blev lugnare i studion och att tjejerna gick ner i varv.

Så för egen del stannade jag medvetet upp mig själv många gånger, när jag gick upp på morgonen, när jag väntade på vagn och buss, när jag stod vid SR och tittade ut över vattnet, när jag satt utanför studion och väntade, när jag var i studion och svarade på frågor.
Vad gör jag då när jag stannar upp?
Jag gör inget, jag låter mig vara.
När jag låter mig vara då är jag lugn. Då andas jag, då känner jag stöd från det jag står på, jag är stabil. I det tillståndet fungerar det mesta lätt, det finns ett flöde, en kraft och möjlighet till medvetna val.
Sedan är det ju en bonus att det kan märkas genom etern att tjejerna i studion kunde följa med i Alexanderteknikflödet.

Nu är jag en erfarenhet rikare och tänker att det vore väldigt roligt att komma till SR och arbeta med de olika personalgrupperna där!

P.S. Vill du höra intervjun så hittar du den vid ca 2:18:04
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/721104?programid=4198 D.S.