torsdag 13 juni 2024

Qigong, Alexanderteknik och "back to the back".


 En kvinna, Gunilla, som jag följer på instagram (@skriva.mellan.himmelochjord) skrev nyligen att Qigong främjar skrivandet och skrivlusten. Hon tyckte att jag skulle prova. Bra idé, tyckte jag och tog med mig papper och penna till mitt qigongpass i parken i tisdags kväll. Vi gjorde sköna Qigongrörelser i solskenet, under blå himmel och med det gröna gräset under fötterna. När passet var klart efter en timma gick jag till en bänk och satte mig. Inspirerad och förväntansfull började jag att skriva. Det kändes jättebra! Efter en kort stund kom en granne och vi började att prata... Vi skulle båda med spårvagnen så jag la ned blocket i ryggsäcken igen.

Det blev bara några rader men jag är säker på att Gunilla har rätt. När man gör qigong, så blir det som med Alexanderteknik. Vi balanseras och centreras. Nervsystemet och andningen blir lugnare. Vi blir mer närvarande och får bättre blodcirkulation och energi, Qi. Det är klart att man gör allting bättre efter det. 

Nu har jag fått inspiration att ta upp bloggandet igen! Tack Gunilla Århäll!

Jag hann skriva följande rader:

"Jag kom hem från Stockholm igår kväll med Alexandertekniken bokstavligen i ryggen. "Back to the back" eller "back back" var dagliga instruktioner under Alexanderlärarutbildningen". 

När jag nu några dagar senare fortsätter dessa rader så kan jag ju tycka att "back to the back" översatt till svenska låter rätt så tokigt. "Tillbaka till ryggen - ett anatomiskt äventyr" låter som en boktitel och upprepningen "rygg rygg" får mig att tänka på, att man på landet, där jag kommer i från sa "hubba hubba" eller om det var "habba habba" för att få hästen att backa i spiltan.

Instruktionen "back to the back" handlar förstås om något helt annat. Det är lätt att tappa bort helheten av ryggen och bålen och vikten av att ha med sig sin baksida och att hitta styrkan i ryggen. För gör man det får man både ryggrad och råg i ryggen. Stark rygg fysiskt är självklart bra för allt möjligt. Det blir både lättare att vara upprätt och att bära tungt. Ryggen stödjer också benen och armarnas rörelser och översta delen av kotpelaren, nacken, håller upp kronan på verket - vårt tunga huvud. Men även för vår självkänsla och vårt självförtroende och för hur vi möter världen är vår rygg oerhört betydelsefull.

Varför tror ni att det är så mycket artiklar om vikten av att ha en bra kroppshållning och att inta "power positions"? 

Jo, för att det gör en makalös skillnad, förstås! Fake it, till you make it, säger man. Men varför hålla till godo med "fake" när man med Alexanderteknikens hjälp kan få fysisk och psykisk styrka genom "back to the back"

Det är förstås inte så enkelt. Och allt handlar givetvis inte om ryggen. Alexandertekniken är heller ingen quick fix utan ett arbete som tar tid, tanke och engagemang. Vi utgår från att vi är en helhet  Alexanderteknik uppmärksammar hur vi kan få kroppens muskler att koppla ihop sig och hur vi får det att ske med hjälp av våra tankar. Vi kallar det "directions" eller på svenska "riktningar". Tankeriktningar som aktiverar kroppen. Det är väldigt häftigt. Subtilt och kraftfullt på samma gång. Riktningar tillsammans med att stanna upp och hejda reaktionsmönster = superpower!

Det gör skillnad på djupet och även långsiktigt, för att man kan ha med sig detta "tänk" i allt man gör, var man vill och när man vill. Det kan upplevas som svårt för att det kräver närvaro, medvetenhet och fokus i kubik eftersom det handlar om att få medvetenhet om sina vanor och sedan hejda dem. 

Att göra som man alltid har gjort är nog alltid det enklaste, för då behöver man inte tänka. Även att träna in något nytt så att det snabbt blir en ny vana är också enklare. Men att medvetet ta sig an sina vanor och beteendemönster är en intressant, spännande, ögonöppnande, rolig, lätt och ibland svår process.

Vi klarar oss inte utan att utveckla vanor, vår hjärna är så konstruerad. Men det går att lära sig att leva mycket mer medvetet och i den närvaron har vi tillgång till många fler valmöjligheter. 

Som Karin Boye så vackert skrivit: "Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen som är mödan värd".

Jag åkte till Stockholm för att ta en Alexanderlektion av John Nicholls, en "senior teacher". Han fyller snart 80 år och har undervisat Alexanderteknik i ca 50 år. 

Du ska ha lektion med en master, sa min son, när jag berättade vad jag skulle göra. Det hade han helt rätt i, Alexanderlektionen var fantastisk. Back to basic, back to the body & back to the back!

Jag älskar Alexanderteknik och är så tacksam för att jag blev tipsad om tekniken av sjukgymnaster som jag jobbade med på 80-talet. Jag hade whiplash och varken sjukgymnaster eller ortopeder kunde hjälpa mig. 

Med Alexanderteknik blev jag av med mina nackproblem och fick massor med annat på köpet - stark rygg, bra hållning, lätt och rörlig kropp, frihetskänsla, glädje, valmöjligheter, insikter om mig själv, medveten närvaro och dessutom världens bästa yrke! Det är fortfarande lika magiskt och utvecklande att få en Alexanderlektion. Kanske till och med ännu mer...

Prova du också!