måndag 26 mars 2018

Bortom Ergonomin - den Kapabla Människan #8

Hur viktigt är det att kunna slappna av?

När någon är väldigt stressad och har axlarna uppe vid öronen är kanske både den inre rösten och någon annans kommentar att det nu är det dags att slappna av. Jag har hört från både elever och vänner att läkaren eller fysioterapeuten gett rådet att "du behöver lära dig avslappning.
Efter ett träningspass hos Friskis & Svettis, löprundan eller yogapasset avslutar man oftast med en stund av avslappning och efter en dag i skolan eller på jobbet kanske man sätter sig hemma i soffan framför en film för att slappna av.
Jag kommer ihåg från från gympan att läraren gick runt och lyfte våra armar och ben. Ve den som inte var avslappnad...
Att ligga på spikmatta eller få massage ger skön avslappning och lugnar sinnet om man är stressad. Den som lär sig mental träning börjar med att först lära sig fysik avslappning för att sedan kunna  arbeta med mentala processer.

Jag sökte på "avslappning" och fick bl a fram följande:

"Avslappning innebär en minimal spänningsnivå i all muskulatur i kroppen. Ofta spänner man för många muskler, man blir lätt trött och irriterad och prestationerna försämras. Några fördelar med avslappning är att man lär sig att hushålla med sina resurser och undviker onödig uttröttning. Man får lättare att återhämta sig efter fysisk ansträngning. Andra fördelar är att förebygga besvär och lindra värk som uppstått på grund av att olika muskler ligger på för hög spänningsnivå".

Oj, vad jag behövde avslappning när jag var i 20-årsåldern och alltid var spänd och hade ont i nacken.
Jag försökte att slappna av, inte för att jag visste hur eller vad det betydde men jag förstod att det var det jag behövde...Jag la värme och fetvadd runt nacken och jag försökte att få massage när det var
möjligt. Jag spände muskler, höll och släppte allt vad jag kunde, för det var ett sätt att bli avslappnad.

Tills jag gick en kurs i Alexanderteknik och förstod att avslappning inte alls var en lösning på mina besvär. Skönt i stunden men det gav ingen effekt i längden. Istället började jag att få en förståelse för hur kroppen/tanken/känslan hängde ihop och hur kroppen har ett inbyggt system att fungera på och om vi tappar bort det så får vi också lätt problem.

För det är ju så det är. Om du med någon fungerande metod lär dig att slappna av är jag rätt säker på att du övar det liggande eller sittande för som det står ovan så "innebär avslappning minimal spänningsnivå i all muskulatur i kroppen" så om du lyckas kan du förmodligen inte stå upp, skriva på din mobil, vara ute i löpspåret eller lyfta skrot på gymmet.
Lyckas man med avslappning känner man sig som regel alldeles "dimmig och borta". Det är alldeles
underbart om man ska somna, är på SPA och får massage men inget att ha när man ska köra bil, är på föreläsning och ska vara uppmärksam, ska coacha eller behandla någon.

Jag har t ex under senaste veckan hört två terapeuter, som arbetar med att behandla andras kroppar, beklaga sig över spänningsnivån i den egna kroppen och längtan efter att själv få massage eller annan behandling. Det är inget konstigt och verkligen inget ovanligt att det är så. Men det behöver inte vara så.

Vad jag lärde mig under kursen i Alexanderteknik och sedan under en serie Alexanderlektioner var att återinlära hur jag kunde låta mig ha "funktionell spänning" i min kropp. Kan man kanske kalla det för "naturlig spänning"?
När jag idag t ex står upp har jag den spänning som behövs i alla de muskler som behövs för att jag ska kunna stå. Samma för sittande, gående, när jag böjer mig eller bär saker. När jag gör Qigong eller Tai Chi har jag ingen nytta av att ta i mer än vad som behövs. Inte heller när jag borstar tänderna, klär
på mig, äter eller när jag undervisar Alexanderteknik.
Det är sällan som jag idag upplever att jag under längre stunder känner mig onödigt spänd. När jag känner att jag har satt för mycket spänningar än vad som behövs i kroppen vet jag som regel hur jag kan släppa det. Därför har jag också ett mycket effektivt redskap för att hantera stressorer.

När vi förlorar vårt naturliga sätt att röra oss, som vi har som barn, tappar vi bort hur det är att ha en lagom grundspänning i kroppen. Från att använda oss själva och vår kropp som en helhet blir delar av kroppen mer använda, vissa muskler får alltid ta i för mycket medans andra har för lite spänning och knappt används. Det uppstår obalans.

På bilden ser du våran katt Felix, han ligger som ett litet mjukt nystan och ser alldeles avslappnad ut. Alla vi som har haft med katter att göra, vet att på ett ögonblick, kan en katt från avslappnat eller sovande tillstånd, hoppa upp, springa iväg eller sätta klorna i din hand och sparka med alla fyra tassarna.
Kanske behöver vi hitta vår "inre katt". Att lära sig att vara avspänd, närvarande och alert för att utan större åthävor kunna ta sig från stillhet till rörelse och tvärtom. Mjau!

Har du lust kan du hänga med under veckan som kommer i mitt event för att utforska om det kan finnas en bättre väg till en avspänd och fri kropp än vad avslappning är. För då kan man njuta ännu mer av massagen. https://www.facebook.com/events/172591116795490/?ti=icl

Om en vecka är Marja Bennett åter vid pennan och skriver nästa inlägg. Du hittar nästa och tidigare inlägg här: http://marjabennett.com/blogg/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar