fredag 25 februari 2011

Spårvagnsherrens budskap

Satt på spårvagnen tidigare i veckan, på väg till AT-kursens första tillfälle hos Sensus.
Börjat läsa Metro när en herre med systembolagets påse stiger på och sätter sig mitt emot mig, med kommentaren: "Undrar om det är tillåtet att dricka öl här?" Han tittar på mig och jag svarar med att det är nog inte så lämpligt...Då tar han upp en cider istället och fortsätter prata med mig. Denne lätt överförfriskade herre med få tänder i munnen vinner lätt över Metro. Hans sorgliga historia innehöll detaljer som att han ofta satte sig på spårvagnen för att åka till ändhållplatsen istället för att gå hem för att kolla TV:n, att hans dotter umgicks med "rika" och sällan träffade honom, att supandet började när han arbetade på båtarna och då sprack äktenskapet osv. En eländig levnadshistoria helt klart.
Men mot slutet av resan, för min del, så säger mannen med de pillemariska ögonen att man måste ändå se positivt på livet! Han kändes genuint glad! Han berättade att han varje dag vaknar med känslan av "Undrar vad för något roligt som ska hända den här dagen?"
Jag blev överraskad och upprymd över att få denna livsvisdom presenterad så här på måndag kväll! Av denne man!
Det är en härligt livsbejakande inställning "Undrar vad för roliga saker som ska hända idag?"
"Vad kan jag hitta på för något roligt idag?"
Vem han nu än var, denne man, så gjorde han mig glad (trots att jag tyckte att hans liv var så sorgligt) och pratstunden med honom var hundra gånger mer värt än att läsa Metro eller vara uppkopplad genom mobilen. Varje resa ger möjligheter till mänskliga möten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar