onsdag 17 oktober 2012

Nackproblem hos barn och ungdomar

Den här veckan är det uppmärksamhetsvecka för Ett Friskare Sverige, för tredje året i rad. Veckan syftar till att få oss att röra oss mer och äta bättre. Så att vi blir friskare och mår bättre! Att påverka barn och ungdomar till mer idrott och nyttigare kost är en av avsikterna.

Att tonåringar får besvär av att sitta för länge framför dataspel eller att de står/sitter och hänger över sina mobiler är nog de flesta tonårsföräldrar medvetna om. Spända axlar, krumma ryggar och huvudvärk är vardagsmat.
Många vuxna har jobb som kräver att de tillbringar större delen av en arbetsdag framför datorskärm och tangentbord och det leder till svåra problem

För några veckor sedan kunde man läsa i Metro om 11-åringen som fick gå till doktorn för att hon hade ont i nacken och fick huvudvärk. Orsaken var för många timmar i samma position vid datorn och mobilen.
Idag är det mer och mer vanligt att 10-åringar söker vård för nack- och huvudvärk. I artikeln säger sjukgymnasten Pär Hafstad: "Ungdomar kan sitta med huvudet, denna femkilosklump, maximalt hängande i ytterläge i timmar medan de chattar, skickar sms läser mejl och läser på facebook. Man vet idag att det ger besvär i både nacke och huvud".
Som lärare i Alexanderteknik jobbar jag sedan drygt 20 år med att lära ut hur man kan förändra sina vanemönster och sina reaktioner. Jag ägnar varje lektion åt att göra eleven medveten om hur vårt huvud, denna "femkilosklump", har en avgörande betydelse för hur vi fungerar och hur vi mår. Om huvudets tyngd hänger, skjuts framåt eller kollapsar bakåt kommer det att påverka funktionen av hela kroppen. När inte kroppen funkar eller mår bra då mår inte själen bra. De tu är ett!

Läkare i USA kallar det för "text-neck". På svenska kan vi kan kalla det  "dålig hållning", "sms-nacke" eller "gamnacke" och det är fler och fler som söker sig till Alexandertekniken på grund av de besvär som kommer av att sitta för länge framför datorskärmen, sin Ipad eller mobil.

Jag vill uppmärksamma hur man å ena sidan lämnar in fler och fler rapporter om hur farligt det är med stillasittande och hur man å andra sidan tar in Ipads på dagis och ger barnen egna laptops i skolan. Att de flesta barn har egna mobiler sedan första klass verkar vara obligatoriskt idag.
Det är självklart att ju tidigare vi människor börjar med att sitta stilla mer och mer, vilket man gör om man sätts framför TV, dator, Ipad eller får en smartphone i handen redan som ettåring - ju mer stillasittande blir vi när vi växer upp.

Från detta skapas beroende! Från detta utvecklas vanor som är svåra att bryta! Dessa vanor märks bl annat i form av hållningsmönster, rörelsemönster och andningsmönster. Dessa mönster följer med in i varje aktivitet som vi sedan ägnar oss åt.

Som tur är så kan man lära om! Kontakta närmaste Alexandertekniklärare!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar