onsdag 22 januari 2014

Öppna upp - andas bättre - sov bättre

En elev berättade lite förvånat att det tycktes lättare att somna när fönstret var öppet. Har du kanske upplevt samma sak?

Jag berättade då om vår Qigongmästare som kom på besök och bodde hos oss regelbundet under många år. Vi lärde oss ganska snart att det inte gick att ha stängda fönster när vi hade en mästare på energi och andning på besök. Det gällde både i vår lägenhet och i kurslokalen. Fönster skulle alltid vara öppna, även om det var minusgrader ute.
God eller dålig energi tar vi bl a in i vår kropp genom andningen och det är klart kommer det inte in frisk luft så är inte energin/syret lika hälsobringande. 
I början tyckte vi allt att det var väldigt kallt men vi vande oss och lärde oss att uppskatta det.
Speciellt på natten. Det får vara storm eller väldigt många minusgrader för att vi ska stänga sovrumsfönstret på natten.

Vi vet ju att vi sover bättre om det är svalare i sovrummet men det handlar också om kvaliteten på luften vi andas.

Rent fysiskt kan vi också tänka på att när vi "stänger" vår kropp genom att sjunka ihop, kollapsa bröstkorgen och dra ihop axlarna då blir det väldigt svårt att andas naturligt och djupt..

Så en bra tanke under dagen är att släppa onödiga spänningar i nacken, tänka upp genom huvudet och att tillåta längd/vidd/bredd över rygg och bröst och att andas in och ut genom näsan.

Tänk även på det när du lägger dig ikväll.
Låt ryggen och bröstet vara öppet och vidgat så andas du lättare.

Om du inte redan gör det, pröva att ha fönstret lite öppet under natten. Kanske vaknar du med ett leende och känner dig mer utsövd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar