onsdag 1 oktober 2014

En Alexanderlärares funderingar i arla morgonstund


Jag har gjort det igen!
Druckit latte vid fel tillfälle, dvs vid en sådan tidpunkt på dagen att när natten kommer och jag ska sova - då är jag istället klarvaken. (Jag är ingen van kaffedrickare så på mig märks tydligt vilken effekt koffein har...)

Det är inga större problem med det, jag vet ju varför, jag känner mig inte trött och det är skönt att bara vila.

Så idag är jag morgontidig, jag gick upp strax innan klockan 05.00, inspirerad av Dorotea Pettersons bok "5AM är inget klockslag. Det är en livsstil!"

Dorotea är med i nätverket Qoola  Qvinnor, hon är tidscoach och var nu med under Bokmässan med sin nya bok. http://qoolaqvinnor.se/index.php/artiklar/bok-bibliotek-2014/item/1099-dorotea-pettersson-5am-ar-ingen-tidpunkt-det-ar-en-livsstil

Jag pratade en stund med Dorotea på mässan och frågade henne hur det går med kvällsmänniskor som vill ställa om sig till att gå upp så tidigt som 5AM, att bokstavligt tala vända på dygnet. Inga problem, svarade hon.
Jag som skulle kunna kalla mig "beteendeförändingscoach" jobbar dagligen med att hjälpa människor att förändra vanemönster och vet att det hon säger är sant. Främst behövs viljan till förändring, en större dos av medvetenhet och ett visst mått av disciplin. Sedan kan det vara bra med hjälp av en metod, som t ex hennes bok eller Alexanderteknik.

Precis som det är härligt att vara uppe sent när alla andra lagt sig är det skönt att vara uppe tidigt innan alla andra gått upp. Man kan se dagen grynas, ta sista skvätten mjölk i teet, mysa med tända ljus, läsa tidningen eller få något annat gjort. Skriva blogg, skriva bok, plugga, förbereda mat eller gå ut och andas frisk luft.

Jag som är uppvuxen på landet tänker på hur våra grannar, som var bönder, varje dag gick upp vid den tiden. För det var dags att mjölka korna.
Mina föräldrar gick upp så tidigt för att elda i spisen så att huset skulle hinna värmas upp innan vi barn behövde gå upp och för att pappa skulle hinna ta sig med moped till jobbet.

Det är allt lite lustigt!
Hos tidigare generationer var en morgontidig livsstil oftast ett måste.
Så nu sitter jag här på morgonkvisten och funderar på om jag ska använda tidiga morgontimmar för att skriva en bok, jag har en vattenkokare som snabbt kokar upp mitt tevatten, lägenheten är varm, jag tänder stearinljus för att det är mysigt.
Tänker på mina mor-och farföräldrar som säkert också gick upp vid den här tiden varje morgon för att bära in ved för att elda i spis och kakelugn för att värma stugan, hämta in vatten från källan och tända fotogenlampan för att lysa upp köket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar