måndag 12 mars 2018

Bortom ergonomin - den Kapabla människan #6

Vilken sida väljer du?

Förmodligen har du valt antingen vänster eller höger. Antagligen inte medvetet men jag kan påstå att en sida har tagit över och dominerar dig. Då har du inte så mycket att sätta emot. Hela ditt liv kommer att forma dig och prägla dig vare sig du vill eller inte, enligt höger eller vänster. Hör du till högersidan är du i majoritet och har det lättare än om du valt vänster och är i minoritet. Samhället vi lever i har skapats till fördel för majoriteten...
Eller är du en sådan som är både ock? Ja, det finns sådana också men de är få. En del som bara tycks vara sådana från unga år och andra som har bestämt sig för att bli sådana, som tycker det är helt okey att välja vilken sida som helst.

(Eftersom vi har val i år skulle man ju kunna tro att jag syftar på politikens vänster eller höger men du har nog räknat ut att jag menar att du använder din kropp högerdominant eller vänsterdominant. Eller så är du tvåhänt/ambidexter).

Är du ambidexter, vänsterdominant eller högerdominant? Innebär dina dagligen återkommande aktiviteter och arbetsuppgifter att du är mer det ena eller det andra eller uppmuntrar de dig till att använda båda sidor?

Det är förstås inte så konstigt att man får värk i kroppen om man använder den ensidigt under en längre tid. Vare sig det är jobbets arbetsuppgifter eller hemma i köket när du lagar mat, snickrar på huset eller hänger tvätt. Eller om du är gitarrist, violinist, spelar golf eller tennis. 
Om man står, sitter eller böjer kroppen felaktigt, upprepar samma rörelser, lyfter tungt och kanske dessutom är stressad, så är det lätt att belastningsskador sker. Jag känner någon som slutade sitt jobb på café pga ont i axel och arm efter att en längre tid upprepat samma rörelser med samma arm, vid kaffemaskinen. Därför är det viktigt att tänka på ergonomin.

Förutom att vi är vänsterhänta eller högerhänta och har arbeten som innebär ensidiga upprepande rörelser så har vi också vad vi kan kalla en "initierande predominans" vad gäller höger och vänster sida i rörelser och aktiviteter. 

Vet du, om du börjar med vänster eller höger ben när du ska börja gå eller vilken fot du tar först när du ska gå i en trappa? Vilken sidas arm tar du först när du tar på dig jackan? På vilken axel hänger du väskan? På vilken höft bär du ditt barn? Med vilken hand flyttar du schackpjäsen? Testa och bli medveten!

Om vi börjar tänka efter märker vi att vi har många sådana predominanser som blivit omedelbara, starka och automatiserade vanor. 
De är inte lika svåra att lära om som det t ex är att skriva, borsta tänderna eller vispa med motsatt hand till den vi brukar använda. Att spela golf eller tennis med andra sidan går att lära sig men det kan vara tidsödande och frustrerande.
Jag tror att det är väldigt bra att lära oss att göra saker med båda sidorna. Det skulle kunna vara en del av gymnastiken i skolan. Istället för att lägga fokus på prestation eller att vara bäst skulle man utveckla hela sig genom att lära sig att göra det mesta med både vänster och höger. Det skulle med all sannolikhet även förbättra annan inlärning.
Att använda båda sidor ger fler möjligheter och minskar snedbelastning av kroppen. Dessutom är det bra för hjärnan att lära om, lära nytt och att använda båda sidorna. 

Jag tycker det är roligt att utmana mig då och då under dagen och väljer då att börja rörelser med min icke dominanta sida. Samtidigt blir det naturliga och bra tillfällen att öva Alexanderteknik. Därför har jag skapat ett Facebook-event där jag under en vecka kommer med förslag på rörelser och aktiviteter som man kan uppmärksamma. 
Vi kan pröva att använda mer av oss genom att göra mindre av det vi gör (för) mycket av. Samtidigt övar vi på Alexanderteknik. Häng med om du har lust!

Nästa vecka skriver Marja Bennett det sjunde inlägget i vår serie om den Kapabla människan och hennes blogg med inlägg 1, 3 och 5 hittar du här.

Vi har mycket potential och mycket att upptäcka. Fotot nedan visar två dörrar. En mindre  och en större. Till ett mörkt och till ett ljust rum. De kan vara symboler för vårt omedvetna och vårt medvetna jag. Eller vår vänstersida och vår högersida. 
Med hjälp av Alexanderteknik utvecklar vi både vår medvetenhet och vår kropp.


4 kommentarer:

 1. mycket intressant, Barbro! Jag är en sorts ambidexter som har en dominerande sida beroende på VAD jag ska göra. Hmmm.... får kolla upp dina tips här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Maggie B, det har jag märkt också. Jag kan uppleva att jag är starkare i vänster arm fastän jag är högerhänt så sådant som kräver styrka och att hålla tar jag vänster och mer precision med höger.
   Men i alla situationer och aktiviteter inget av det krävs är det väldigt intressant att se vad som styr...
   Berätta gärna mer om vad du upptäcker...

   Radera
 2. Jätteintressant och mycket ligger det i det. Bra att bli medveten om det. Ha en bra dag.��

  SvaraRadera
 3. Tack detsamma, Gittan!
  Ja, det är bra att bli medveten om vad vi av vana föredrar, för man kan förbättra t ex arbetsställningar genom att kunna använda sina båda sidor eller skifta från en till den andra.

  SvaraRadera