måndag 9 april 2018

Bortom Ergonomin - den Kapabla Människan #10

Hur skulle det se ut och vad skulle effekterna bli om arbetsplatser gav utrymme för de anställdas Inre Ergonomi på arbetstid.

Tillåt mig att beskriva en dröm, nu när bloggen publicerar sitt 10:e och eventuellt sista inlägg. Jag vill måla ett scenario där personalens bästa är nummer ett.

I den allra bästaste av världar ligger denna arbetsplats i ett vackert hus så att när du kommer till ditt arbete blir du glad över hur utsidan ser ut. Detta fortsätter förstås innanför dörrarna. Vi har nog alla olika idéer och ideal så känn dig fri att skapa din egen bild av hur det ser ut. Där finns stora fönster med bra ljusinsläpp som du kan mörklägga om det behövs.
Nära Viloplatsen 4, där min lokal för närvarande renoveras, ligger Härlanda Park, se fotot.
Detta har varit ett fängelse men 1997 promenerade den sista fången ut. Sedan dess har det varit kontor och en helt annan slags arbetsplats. Ett vackert hus, i varje fall på utsidan. Så det kan få vara inspiration för den vackra utsidan. För helst har ju arbetsplatsen även en vacker trädgård.

I min dröm finns det inga öppna kontorslandskap men det finns rymliga rum med högt till tak. Den som behöver vara helt ensam har eget rum och de som vill dela med arbetskamrater sitter högst fyra tillsammans.och med öppningsbara fönster. Större möteslokaler som också har fönster. Det är viktigt att kunna se ut, att kunna titta långt. Trevliga fikarum och några vilorum. Det finns härliga massagestolar och "gungstolar" att vila i. Kanske några hängmattor...

Höj- och sänkbara bord och många slags pallar och stolar att välja på. Sköna golv med fina mattor. Mycket gröna växter och välfyllda fruktskålar.
Datorskärmar som kan höjas och sänkas och tangentbord som är ergonomiska. Varje anställd får god tid på sig att välja de möbler de vill ha för sin arbetsplats. Dessa ska ställas in i rätt höjd och förmodligen behöver personalen hjälp med detta.
Friskvårdsbidrag är generöst, så att de anställda kan träna och få massage. Det finns anställda som är skickliga på konflikthantering och det är lätt att boka tid hos psykologer, fysioterapeuter och osteopater. Varje morgon finns det möjlighet att träna Qigong och Tai Chi. (Eller annat som ger lugn och rörelse).
Arbetsplatsen har en eller flera Alexanderlärare anställda. Alexanderlärarna hjälper personalen att lära sig om vikten av Inre Ergonomi. Med jämna mellanrum håller Alexanderlärarna kurser och workshops så att all ny personal får möjlighet att på arbetstid ta till sig grunderna i enkel och praktisk anatomi och ergonomi. Det är självklart med arbetsplatsbedömning där varje person får regelbunden genomgång av hur de sitter och står vid sina bord, tills de vet hur de ställer in både möblerna och även vet hur de kollar sin egen arbetsställning. Där de lär sig att det är lika viktigt att veta HUR de använder sitt eget instrument, den egna kroppen. Hur de sitter, står, rör sig, andas osv.
För de som så önskar finns möjligheten att ta 20 privata Alexanderlektioner som ingår som en arbetsförmån. Arbetsplatsen betalar.
I ett av de större vilorummen ligger mattor och böcker på golvet så att de anställda kan gå ifrån i samband med lunch eller fika för en stunds konstruktiv vila.

Det finns många orsaker till fysisk och psykisk ohälsa på jobbet. Det är kostsamt för både individ och företag med sjukskrivningar och rehabilitering. Alexanderteknik skulle kunna vara en viktig del och pusselbit på en arbetsplats för att hjälpa människor att hantera stress, dåliga arbetsställningar, för att förebygga skador, rehabilitera och återhämta sig.

Detta är något för företag som är i framkant och som tänker långsiktigt. Jag har förhoppningar att detta kommer att bli både nödvändigt och vanligt framöver.
Kanske jobbar du på ett sådant företag?

Nästa blogginlägg kommer från både Marja Bennett och mig. Tills dess, njut av våren, höj blicken och se dig omkring. Livet är här och nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar