måndag 22 oktober 2018

Att så lite kan göra så stor skillnad

Vi har nog alla varit med om att lyfta upp något från marken och i stunden inse att vi förväntat oss att föremålet är tyngre än vad det i verkligheten är. Det brukar bli en chock och en kännbar felbedömning om vi tar i med muskelkraft som skulle behövas för att lyfta 20 kg potatis när vi ska flytta en fjäder.

Det är vanligt att vi navigerar runt i vardagen med en vanemässig felbedömning av hur mycket spänning och kraft vi behöver för att göra det vi gör.

Du kan testa själv idag genom att stanna upp och tänka efter när du håller i handtaget för att öppna en dörr, lyfta din väska, hålla i mobilen, när du pratar, när du andas, tränar på gymmet, lyfter gaffeln till munnen, sitter upprätt eller står och väntar på bussen. Om du kan släppa en del av anspänningen du har i kroppen betyder det att den inte behövs för det du just ska göra.

Antingen så tar du i mer än vad som behövs för att du missbedömt situationen eller för att du alltid har för hög spänning kroppen (som helhet eller i vissa muskler). Det kan också vara så att du i stunden känner dig stressad, är irriterad eller känner dig arg, för det kan också utlösa för hög spänning i din kropp.

När jag under en Alexanderlektion ber eleven att tänka på att t ex låta nacken vara fri eller att inte hålla knäna böjda eller bakåtlåsta så kan det betyda att onödiga spänningar släpper även i helt andra områden i kroppen.

Det är vanligt att eleven reflekterar över detta, under eller efter en lektion, och ofta uttrycker en förvåning över att det tycks behövas så lite för att det ska ske så mycket och bli  så stor skillnad.

Uttrycket "less is more" finns som tryck på t-shirts och muggar och skulle kunna vara en tänkvärd tatoo att ha någonstans för påminnelsen om att vi behöver göra så mycket mindre än vi tror.

Men det är svårt att tro och kanske även att förstå innan man har haft en upplevelse av att en förändring kan ske utan att man gör något.

Pröva att spänna dig genom att medvetet bita ihop tänderna eller knyta en näve allt vad du kan. Då kan du förmodligen känna att områden runt omkring påverkas och också blir spända. Eftersom du är medveten om att du spänner kan du även välja att släppa anspänningen utan att för den skull öppna munnen eller handen. Då kommer du också att kunna känna att du släpper spänning i angränsande områden.

Om vi omedvetet spänner och drar ihop kroppen, för att det är en vana att göra så eller för att vi inte är helt närvarande i våra kroppar, då är det förstås svårt att släppa det som behöver släppas.
Istället gör vi kanske rörelser för att slappna av eller för att sträcka/böja kroppen i ett annat läge. Det kan vara skönt men det förändrar inte vår vana utan kan istället förstärka den eller göra att vi rent av lägger till ett lager till av spänning.

Under Alexanderlektioner lär man sig att lägga märke till vad man gör som inte behövs och skillnaden på att göra och att låta bli att göra.

Det kan vara en hisnande upplevelse att släppa något man hållit under lång tid och det är inte så konstigt att det finns både förundran och förvåning i rösten som säger: "tänk att så lite kan göra så stor skillnad".

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Vill du också lära dig Alexanderteknik för att kunna påverka din spänningsnivå och dina vanor maila barbro@alexandertechnique.se så vi bokar vi en tid.


2 kommentarer:

 1. Fin blogg Barbro! Och rubriken stämmer så bra överens med så mycket. Att tex bli medveten om sin andning och märka att små förändringar gör stor skillnad. Att ändra sitt synsätt om något - en liten förändring som gör att vi kanske ser på vår omvärld på ett annat sätt. Intressant. Kan jag länka ditt inlägg på min egen blogg?

  SvaraRadera
 2. Hej! Roligt att du tyckte om bloggen!
  Precis som du säger är det relevant för många områden att ett nytt synsätt gör skillnad.
  Du får gärna länka till mitt inlägg på din egen blogg. Tack!
  Berätta gärna vem du är och vad din blogg heter, för här har du kommit upp som "Unknown"☺️

  SvaraRadera