måndag 4 januari 2021

Börja året med att vila!


Jag har börjat året med både vila och aktivitet. Det känns skönt med långa promenader. Det är också väldigt gott att ligga i soffan och läsa eller att sova längre än jag brukar göra.

Det är oftast så mycket enklare när man är ledig, som nu med alla dessa helgdagar och väldigt få måsten. 

Hur går det sedan, när alla workshops på Musikhögskolan börjar och veckan fylls på med att jag ger Alexanderlektioner både på Viloplatsen och på zoom?

Jag undrar om det inte är vilan som är det svåraste att få till, att medvetet ge sig tid till vila och återhämtning. Det är så lätt att göra lite till, hålla på lite till och lite för länge.

Hur är det för dig? Har du hittat en bra balans mellan att göra och att vara?

Jag tycker att pandemin har fört med sig en del positiva saker, som t ex att jag har varit mer aktiv och rört mig mer under det här året. Särskilt vad gäller promenader. Jag åker spårvagn när jag tycker att jag behöver göra det av olika anledningar men jag går oftast längre bitar innan jag tar vagnen. Det känns väldigt bra och är roligt för jag ser mer av stan och får motion samtidigt.

Vilan blir oftast när jag läser böcker och kollar film. Då vilar jag på sätt och vis kroppen och jag älskar att läsa, det är ett av mina stora nöjen. Men både läsningen o filmtittandet kan lätt bli för länge...och då blir kroppen för passiv och hjärnan för stimulerad.

Medveten vila som ger återhämtning får jag när jag gör Qigong, både av rörelserna och meditationen. Skogspromenader likaså ger energi och avkoppling. 

Den Aktiva vilan som vi lär ut i Alexandertekniken är också bland det bästa som jag kan göra för att återhämta mig både i kropp och själ. Aktiv vila - smaka på det!

Jag älskar att göra den! För vilans skull men att jag varje gång jag gör den så lär jag mig något nytt om mig själv! Med Alexanderteknikens principer av att stanna upp, hejda vanorna av görande, utvecklandet av medvetenhet och tankeriktningar, att ögonen är öppna och vakna, att rum och underlag används medvetet gör det till en mycket djup och återhämtande vila. Som dessutom hjälper  dig att släppa spänningar och ofta gör den som har ont smärtfri. När du kommer upp från vilan är du längre, lättare och friare.

Därför är jag så glad att jag nu kan erbjuda guidad Aktiv vila på Zoom. De som är med brukar säga att det är så bra att få den guidningen när de är hemma hos sig själva. Det är en av fördelarna med onlineundervisning. Det du lär dig förankrar du även i din vardag och i din hemmiljö.

Vill du vara med på Årets första Aktiva vila på Zoom så kan du gärna passa på idag, måndag 4/1, för idag är den gratis! Hör av dig i så fall. https://fb.me/e/1OaDCpPhQ

Med 2021’s första blogginlägg önskar jag dig ett riktigt Gott Nytt År! Hoppas att vi ses!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar