torsdag 4 februari 2021

Händerna på höfterna, stå upp och gå 10 000 steg!


Det är intressant att det är så lätt att tro på sådant som man hör och läser. Man kan ju faktiskt leva ett helt liv och inte få reda på att det man tänker, tror och säger inte stämmer...

En del sådant är våra egna personliga ”sanningar” och annat är mer av kollektivt slag.
En del sådant kan vara katastrofalt felaktigt och förödande när det handlar om skvaller, fördomar, religioner, politik, kultur och normer.

Nu tänker jag på tre kollektiva sanningar som spridits, som är av mer oskyldigt slag och som kanske ändå gör vad de säger sig göra för att ”tron kan försätta berg”, det blir som vi tror, placebo osv.

En sådan ”sanning” läste jag om idag i GP.

Sittandet är lika farligt som att röka. ”Sitting is the new smoking”.
Det visar sig att det inte alls är lika farligt och inte så farligt som det har sagts.
För den som i princip ALDRIG rör sig så är det förstås inte särskilt hälsosamt men de flesta rör sig faktiskt en del under en dag.
Däremot så är det så att en hel del människor får ont i fötter, knän, höfter, rygg och nackar för att de står upp för länge och jobbar. För det ser jag dagligen, de flesta står lika illa som de sitter...

För några år sedan såg jag ett TEDtalk med någon som hade gjort forskning på ”power positions”. Typ att sträcka armarna uppåt i en segergest eller att stå med händerna på höfterna. En studie visade att studenter fick mkt bättre resultat på tentor om de hade stått så några minuter innan proven.
På radion hörde jag nyligen att det sedan gjordes flera forskningsstudier för att se om detta stämmer. Men det gjorde det inte....

Den roligaste ”sanningen” läste jag om i början på året och det gällde råden om att vi alla behöver gå MINST 10 000 steg om dagen.
Några började kolla upp var det kommer ifrån och om det verkligen stämmer.
Det stämde inte alls!
Tydligen hade ett japanskt företag 1965 skapat någon slags stegräknare och kallar den tiotusen för det japanska tecknet för 10 000 såg ut som en människa som går...Det är tecknet ovan.
Nya studier gjordes och det visade sig att runt 4000 - 6000 steg gör en betydande skillnad om man rör sig för lite.

Tro nu för all del inte på det som jag har skrivit här för jag kanske har missuppfattat det hela...😂

Men en sak kan du vara säker på och det är att om du lär dig Alexanderteknik och lär dig att använda dig själv och din kropp i stillhet och rörelse så att du rör dig lättare, sitter och går utan att sjunka ihop, har en naturligt upprätt hållning med huvudet ovanför sittbenen när du sitter och över fötterna när du står, så kommer sittandet ej bli problematiskt, de steg du tar lättare och mer effektiva och du kommer både att känna dig starkare och utstråla mer självkänsla. Bra, eller hur!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar