onsdag 22 december 2010

En mindfullness-jul med Alexanderteknik!

Läste precis en fin artikel på tidningen Levas hemsida om att julen är ett bra tillfälle att använda sig av mindfullness.
Jag håller med om att julen triggar igång både positiva och negativa reaktioner. De flesta av oss kan nog behöva hjälp med att lära sig hantera julen så den kan få vara en skön högtid och helg.

När jag kom hem på mitt första lov efter en termin på Alexander Technique Training Centre var det just lagom till jul. Jag for hem till mina föräldrar och förbluffades av hur min kroppshållning och mitt rörelsemönster gjorde en omstart! Kvickt som attan slog alla gamla vanor till...Jag borde inte ha blivit förvånad - det var ju inte för inte som jag påbörjat en 3-årig utbildning på heltid i England. För att utbilda mig till lärare i Alexanderteknik så att jag kunde lära andra att hejda sina vanor...tur att jag hade 2 1/2 år kvar av utbildningen!!!

Vår kropp minns och går igång på stimuli fortare än ögat hinner blinka. Så fort vi tänkt och känt är våra vanor/våra reaktioner i gång. Många gånger långt innan vi är medvetna om vad som händer. Så bara åsynen av gamla kökssoffan fick mig att sätta mig som en "ostbåge" och efter en stund undra varför jag hade ont i nacken...

Vi är sällan där vi är, i våra kroppar. Istället är vi med våra tankar och förväntningar någon annanstans. I det som vi har framför oss, i det som har skett eller det som vi tror ska ske - det är därför det är så lätt att bli besviken just till jul. Det är lätt att ha en hel julklappssäck full med önskningar och idéer om hur julen ska vara och bli.
F.M Alexander kallade det att vara "end-gaining". -Detta att redan vara vid målet och tappa bort de steg som tar oss dit. Vi behöver låta oss vara här och nu, steg för steg, där vi har möjligheten att reflektera och att välja.

Mindfullness har underbara övningar men även Alexandertekniken är ett effektivt och spännande sätt att lära sig att vara mindfull! Vardagen är full av tillfällen där man kan öva sig på att stanna upp och välja en annan respons än den vanemässiga.

Ett mycket användbart praktiskt verktyg att använda sig av i Jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar