onsdag 1 december 2010

Text-Neck eller Sms-nacke...Har du en sådan?

Nya ord och nya begrepp följer trender och nyheter. Om min pappa, född 1914, levt hade han nog sett undrande ut om jag frågat honom utifall han sett någon med "Sms-nacke"...
Jag har sett många med Text-Neck! På spårvagnen, på cykel (?), gående över gatan, gående med barnvagnen...Du har sett dem också - unga som gamla-lutande över sina mobiler, ivrigt tryckande meddelanden som skickas till någon som strax står med samma kroppshållning. Detta sprider sig som en farsot och enligt följande video och kommentar av en kiropraktor, kan denna kroppshållning leda till mängder av hälsoproblem.
Mobilanvändandet är en aktivitet av många som gärna resulterar i att huvudet rör sig framåt/nedåt eller bakåt/nedåt på ett sådant sätt att halskotpelaren förkortas och trycks ihop.
F.M Alexander upptäckte i slutet på 1800-talet (långt innan någon ens drömt om mobiltelefoni) att denna huvudrörelse var en stark vana i de flesta aktiviteter och den främsta anledningen till hans röstproblem. Kiropraktorn på filmen tipsar om träning för att stärka vissa muskler. Vill man komma åt problemet på ett djupare plan rekommenderar jag en serie Alexanderteknik-lektioner.
Så var uppmärksam på dig själv - flyttar du huvudet närmare mobilen eller mobilen närmare huvudet? Vilka vänner och arbetskamrater lider av Sms-nacke? Kanske bästa omtanken och julklappen i år är en Alexanderlektion! Den Tasmaniska Tomten skapar just nu Julerbjudanden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar