söndag 8 maj 2011

Stimulera och inspirera till ett friskare Sverige

Idag börjar uppmärksamhetsveckan Ett friskare Sverige. Om man går in på deras hemsida kan man leta efter aktiviteter i hela Sverige. Det är andra året för detta projekt och det har växt otroligt från förra året. Det är roligt att vara delaktig i att jobba mot ett sådant positivt mål.

Trots att vi i Sverige har det så otroligt bra på många sätt så drabbas vi av oönskade effekter av våra till synes självvalda livsstilar...
Frågan är hur mycket vi medvetet väljer vårt sätt att leva? Hur mycket handlar om familjevanor och mönster? Hur mycket handlar om att vi följer trender? Att vi just följer - inte stannar upp och tänker efter. Vad behöver jag för att må bra? Vilken mat passar för just mig? På vilket sätt kan jag hitta glädje och utveckling genom att varje dag röra mig lite mer än vad mitt arbete kräver? Vilka intressen och önskningar behöver jag kultivera för att både kropp, själ och sinne ska få sitt?
För vi är ju så lyckligt lottade att vi faktiskt kan välja att ägna tid åt vår självutveckling på något plan...

Jag tänker på skolan och alla de timmar vi som barn tillbringar i skolmiljö, utelämnade till pedagoger som ska följa en skolplan och inte det som är bäst för barnens välmående och hälsa.

Om inte förr så innebär skolan en oerhörd ensidighet för vår utveckling. Det är fortfarande intellektet och det logiska och analytiska som är mest betydelsefullt. Att kunna lära sig räkna, skriva, komma ihåg årtal och rätt grammatik.
Att vara kreativ inom bild och musik är inte särskilt viktigt. Det syns på hur många timmar i veckan som dessa ämnen har på schemat. Idrott likadant. Där försöker skolorna lägga in mer tid men vad ägnas skolidrotten till - jo, mycket bollsporter, lagsporter och prestationsträning.

Den stora boven vad gäller ohälsa handlar om att vi tidigt slutar att lyssna till vad vårt inre berättar för oss, vilka signaler som kroppen ger. Det börjar ofta i skolan. Från första klass ska/bör/kan barn sitta stilla sägs det. Detta förstås för att kunna följa med på det som läraren går igenom och för att sedan i lugn och ro kunna göra sina uppgifter. Som med mycket annat så är det betydligt lättare att tänka och säga något än vad det är att sedan göra det.

Barnets natur handlar om att allt hänger ihop som en odelbar helhet kropp-själ-tanke. Det är svårt att sitta och det naturliga är att man rör på sig när det känns stelt eller pirrigt i kroppen - det gör barn spontant. De ställer sig upp, hoppar, rullar, slänger sig på marken - kort sagt - DE RÖR PÅ SIG!
Självklart blir det ohållbart att hålla lektion och ordning i en klass om alla springer runt...rörelse har ju en tendens att smitta av sig!

Jag har ingen lösning på detta, men det är viktigt att ha bra pedagoger i skolan som kan lyssna in barnen. Som kan inspirera barnen till att vilja vara uppmärksamma och rörliga i både kropp, själ och tanke. För är vi oinspirerade, har tråkigt eller är oroliga så stänger vi av vårt naturliga flöde. Det börjar byggas upp blockeringar och onödiga spänningar och förödande inre dialoger. Det börjar tidigt och det fortsätter att följa med till vuxen ålder.

Idag säger man att det är livsfarligt att sitta still. Det spelar ingen roll om du går och tränar en timma om dagen ifall du sitter still resten av dagens timmar. Tyvärr är det fler och fler barn och ungdomar som tidigt blir stillasittande även utanför skoltid - framför datorer och TV-apparater.

Så om man i skolan kan bjuda in till rutiner av att ofta ta pauser, kreativa och konstruktiva pauser för att lyssna på sig själv, sin kropp och sin själ så vore det en positiv förändring.

Anställda och egna företagare behöver också skapa andningshål och konstruktiva rutiner för att bryta trenden av allt stillasittande. Det är en del av Ett friskare sverige!

Alexandertekniken är oerhört effektivt om man vill förändra och hindra vanemönster som ger smärta, orörlighet och negativ stress. Framförallt erbjuder den individen möjligheten att ta ansvar för sitt eget liv, ger redskap för att kunna göra egna val och stimulerar och inspirerar till att kunna använda sig själv, sin kropp på ett så helt och dynamiskt sätt som är möjligt för varje individ.

Det är belönande då det blir lättare att sitta dynamiskt (inte lika skadligt), mindre ansträngning att röra sig, lättare att andas och mer flyt i vardagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar