måndag 24 februari 2014

Övning ger färdighet, även när det gäller mingel


På min facebooksida tror jag att det står att jag gick med 2009. Någon gång där började jag att mingla...
Innan dess visste jag knappt vad mingel var.  På löpsedlar hade jag läst om "kändismingel" men plötsligt var det något som man skulle göra som egenföretagare. Ut och mingla!
Hälsa på så många som möjligt, presentera det du gör på två minuter, stanna inte kvar med samma person för länge, knyt kontakter och maila dem sedan helst samma dag. Var effektiv. Hu, vad skrämmande och inte alls jag.
Presentera mig för okända personer för att lika snabbt gå därifrån. Tänk om personen var intressant att prata med. Att presentera Alexanderteknik på två minuter kändes omöjligt. Vad skulle jag skriva i mailet. Effektiv? Jag tror att jag slängde en hög visitkort nyligen från de där första mingelträffarna, knappt någon på korten hörde jag av mig till.
Träffade jag någon jag kände på minglet pratade jag gärna och länge med den personen vilket är mingelfel nummer 1.

Göteborgsminglet är ett återkommande mingel för företagare i Göteborg. Det brukar vara ett på våren och ett på hösten.
Jag minns det första minglet som jag skulle gå på, kanske är det tre år sedan eller mer. En restaurang vid Ullevi.
Jag kommer ihåg hur stressad jag var när jag försökte hitta dit, jag var rädd att komma försent. Blev sedan förvånad av att det fortsatte droppa in folk - man behövde alltså inte komma dit prick på utsatt tid.
Att skriva sitt namn och vad företaget hette på den jättestora lappen som man skulle fästa på bröstet med en klädnypa var ju inga problem men att skriva vad mitt företag var bra på och vilka jag ville ha  kontakt med var desto svårare. Jag skrev förstås Alexanderteknik och att med det kunde man t ex bryta vanor, få bättre hållning, starkare rygg och att må bättre. Sedan tyckte jag förstås att alla borde vara intresserade av det.
Sedan försökte jag käckt att kasta mig på de som såg lika vilsna ut som jag kände mig och vi kunde finna samhörighet i att sådana här mingel var svåra men vi bytte i varje fall visitkort och det var ju det som var vitsen eller hur?
Med 200 perssoner i en lokal blir det väldigt stimmigt och att försöka prata blir lätt till skrikande och där hjälpte inte Alexandertekniken ett dugg...jag blev hes och kraxig och tyckte att det var rätt skönt när jag gick därifrån. Med en bunt visitkort på fickan, precis som man skulle. Att jag sedan inte visste hur jag skulle göra med dem är ju en annan historia.

Skam den som ger sig, man lär sig inte spela piano efter en tutorial, man lärsig inte Alexanderteknik på en lektion och inte lär man sig minglandets konst på ett mingel.

Jag har fortsatt att mingla och då jag är med i ett tryggt, stort, uppmuntrande och tillåtande nätverk som Qoola Qvinnor får jag träning och får tips på våra träffar.
Så när jag i torsdags gick på ännu ett Göteborgsmingel kändes det på ett helt annat sätt. Jag kände mig trygg, lugn i mig själv och nyfiken.

Jag kom till Världskulturmuseet en stund efter att de hade öppna. Det var säkert närmare 300 deltagare den här gången.
Första anhalten var att skriva sitt namn och företagsnamn på ett A4-blad samt beskriva vad företaget erbjuder och vilka man vill få kontakt med.
Den här gången ville jag ha roligt och för att kunna beskriva nyttan med det jag skulle kunna erbjuda nämnde jag inte Alexanderteknik utan skrev: "SuperHero som hjälper dig eller din personal med att bli av med paddnacke, musarm och gamnacke". Kontakt ville jag ha med företag eller individer som sökte detta. Vem behöver inte en Superhero? Vem har inte problem med nackar, axlar och armar?

Det var med denna "introduktion" lätt att få kontakt med folk och att berätta, indirekt om tekniken som jag använder mig av.
Den här gången kändes det roligt, det var lätt att ta kontakt och det var många som själv blev nyfikna på vad jag skrivit på papperet och som då började prata med mig.
Fick några fina kontakter som jag kommer att träffa för en fika. Hittade en kul person som gör hemsidor och träffade en kompis från förr. 
Jag sa bara som hastigast hej till de som jag känner sedan tidigare, jag hann njuta av macka och te och den här gången blev jag inte ens hes. Så för mig öppnades det upp ett nytt sätt att mingla på.

Övning ger som sagt färdighet!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar