fredag 9 maj 2014

Flöden

Det är inte svårt att tänka sig att om man råkar ställa sig på vattenslangen blir det stopp i flödet.
Eller känslan när blodtrycksmanchetten pumpas upp och det börjar kännas obehagligt i armen. Limmet kommer inte ut ur Karlssons klistertuben om det finns en torkad klump längst ut.

Knyt nävarna så att knogarna vitnar, bit ihop käkarna så att tänderna tar skada...ja, de flesta av oss har många erfarenheter och upplevelser av vad som händer när vi knyter oss och flödet stoppar.

Det finns ett område där vi har tendens att spänna oss mest hela tiden, på grund av stress och genom våra hållningsvanor.
Det är i nacken. Jag frågar ofta när jag har en föreläsning hur många som har ont och är spända i nacken och det är alltid fler än de som inte har. Frågar man då vilka som känner någon med nackbesvär så räcker resten upp handen...

Förutom att vi blir spända och får ont så är det faktiskt så att vi försämrar blodflödet till hjärnan när vi stelnar till i nacken. Det är ju dumt för då tänker vi sämre, reagerar saktare och rent allmänt mår vi inte så bra.

Så härliga "biverkningar" av Alexandertekniken är när eleven säger att "efter en lektion blir jag på så gott humör att jag har lust att göra roliga saker"!
Eller "min deppighet går bort när jag släpper i nacken och låter huvudet ha en riktning upp".
Andra berättar att de märker att arbetet går trögt, att tänkandet inte fungerar som de ska när nacken är ihopdragen men om de tänker upp och huvudet o nacken får en annan riktning så får de en annan skärpa.
Testa att sitta aktivt , utan att kollapsa nacke och rygg nästa gång du är på en föreläsning eller ett möte så kommer du att märka att det blir enklare att följa med, att förstå.

Så vi behöver alla ha ett bra flöde mellan hjärnan och kroppen - då blir vi gladare och klokare och mår så mycket bättre!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar