torsdag 28 maj 2015

Vad och var är huvud-saken?


Det viktigaste, det primära, viktigaste faktor, kärna, kärnpunkt, springande punkt, företrädesvis, väsentligt är ord som kommer upp när jag söker på synonymer till ordet huvudsak. Inte för inte kanske som vi har huvudet högst upp, med alla våra sinnen redo att ta in världen på olika vis. Att våran huvudsak - huvudet - har stor betydelse för hur vi fungerar är ganska självklart, eller hur. Vad skulle vi göra med vår hjärna om inte huvudet fanns? 

Nu är det dock så att vårt huvud, som kroppsdel, är väldigt betydelsefullt för både kroppshållning och koordination.
På bilden ovan ser du huvudet vilande i handen men om du ser bilden nedan så ser du hur huvudet ligger högst upp på ryggraden.
Om du känner med fingrarna bakom öronen så känner du skallbenet. Ditt huvud ligger på atlaskotan ungefär mitt emellan öronen, bakom gommen. Pröva att säga ja, att nicka med huvudet, på kotan där du har fingrarna.
Kotan under Atlas heter axis. Den kallas också för tappkotan för den har en tapp som atlaskotan och huvudet kan vrida sig runt. Så pröva att säga nej genom att vrida huvudet åt vänster och sedan åt höger.

När du är upprätt, i ryggradens fulla längd, så kan du likt en giraff se väldig långt! Dina sinnen ögon, öron och näsa sitter högt här uppe. Det är ditt primära, det viktigaste och mest väsentliga: att låta musklerna runt nacken och halsen som stödjer och rör ditt huvud får vara i fred så mycket som möjligt. Dvs att du har den spänning och tonus som behövs för att möjliggöra huvudets riktning  bort och ut från ryggraden. När du t ex sitter, står eller går så blir ditt huvuds riktning upp. 
F.M. Alexander kallade detta "the primary control" och det är det jag och mina kollegor lär våra elever. Att låta nacken/halsen vara fri så att huvudet tillåts att ha en riktning framåt/uppåt så att ryggen tillåts förlängas och utvidgas. En dynamisk balans i ett område som de flesta är å ena sidan väldigt omedvetna om och å andra sidan ofta smärtsamt medvetna om.
Idag är en möjlig dag för dig att välja att vara medveten om ditt huvud högst upp på ryggraden. Uppmärksamma hur du "bär" din krona, ditt huvud, ditt allra väsentligaste för att du ska använda dig så bra som möjligt. Observera vad som sker mellan huvud och halskotor och mellan halskotor och bröstkotor eller mellan huvud-nacke-rygg. Fortsättning följer...

Huvudet på ryggraden
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar