måndag 4 maj 2015

Våra stackars ryggar

"Ryggvärk drabbar nästan alla. Åtta av tio får ländryggssmärta någon gång i livet. Hälften får nackont någon gång. Fem-tio procent får långvariga besvär, mer än tre månader. Rygg- och nackont kostar samhället cirka 30 miljarder kronor varje år och är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning, källa SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering)."

Som tur är så finns det hjälp att få för de flesta.
För snart 7 år sedan presenterades i England en stor forskningsstudie i British Medical Journal med över 600 deltagare som visade att Alexanderteknik var mycket effektivt och bättre för långvariga o återkommande ryggproblem än vad annan erbjuden hjälp var. Man såg att det också var kostnadseffektivt.
Kolla gärna videos från studien:
http://youtu.be/3GbwzqT9piU
http://youtu.be/BXmimtk381U

I helgen har det presenterats en mindre studie (160 deltagare) som visar att yoga hjälper många med ryggproblem.

För oss som undervisar i Alexanderteknik och yoga är det här förstås inga nyheter. Många lärare och instruktörer har börjat med respektive discipliner pga av smärtor i rygg och nacke. De har själva som regel gått igenom allt som den vanliga sjukvården erbjuder och mycket annat. När man sedan hittar något som fungerar är det som att "hitta hem".

Det är jättebra att studier görs så att information kommer ut till allmänheten om att det finns hjälp att få. Att man med lite hjälp och guidning kan lära sig att själv kunna bli av med eller lindra t ex rygg- och nackproblem.

En mycket stor del av dessa problem är dock relaterade till stillasittande och orörliga vardagsvanor.
De är också till stor del orsakade av brist på kroppskännedom och ett vanemässigt användande av kroppen som innebär obalanser, svagheter, skevheter. Vårt största hinder till välfungerande ryggar är att vi inte använder dem på "rätt sätt".
Smärta och spänningar är signaler som har börjat ge sig till känna långt, långt innan det börjar kännas riktigt ont. Kropp och själ berättar hela tiden för oss om hur vi mår, känner oss, vad vi vill, vad vi inte vill. Vad som känns bra, vad som inte känns bra. Vi kan känna oss trötta eller stressade och vi vet det om vi lyssnar och känner efter.
Tänk om vi skulle vara lika uppmärksamma och intresserade av vad vår kropp och vårt inre har att säga som vi är av att uppdatera i sociala medier eller kolla på våra mobiler, ja, då skulle vi inte ha så många problem, tror jag.

Jag lovar att det är ännu mer spännande och intressant och det är ju samtidigt den bästa investering vi kan göra för att få ett långt och hälsosamt liv!

Så börja med Alexanderteknik och med yoga. Gör Qigong och dansa. Gå eller spring i skogen.
Använd kroppen för rörelse och själen blir glad för uppmärksammandet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar