måndag 26 februari 2018

Bortom Ergonomin - den Kapabla människan #4

Att stanna upp och hejda det du gör - kan det ge dig mer tid? Får du mer gjort och bättre resultat om du gör mindre?
Det är intressanta frågor, tycker jag. För när vi inte mår bra, har ont och känner oss stressade så verkar det svåraste av allt vara att ge sig tid.
Tid att ställa sig upp om man är trött på att sitta, tid att andas, tid att återhämta sig, tid att ställa in stolen och arbetsbordet så att det passar, tid att lyfta blicken, tid att äta, tid att tacka nej till arbetsuppgifter, tid att sova, tid att skratta, tid att lyssna på de signaler som ges.

När vi väl har lärt oss något så sitter det i ryggmärgen. Vi utvecklar vanor. Det är både energisparande och väldigt praktiskt att inte behöva tänka ut hur jag ska lyfta skeden eller påminna mig om att öppna munnen när jag äter morgongröten.
Det mesta vi gör under en dag är vi därför helt omedvetna om, vi bara gör. Vi trycker på tangenter, vi böjer oss och plockar upp saker vi tappat, vi snörar på oss löparskor eller rullar ut yogamattan. Vi lagar mat och vi öppnar dörrar, plockar ur diskmaskinen och borstar våra tänder eller barnens tänder. Vi kör bil, sadlar hästen, klappar katten och snyter näsan. Vi lyssnar, vi pratar och vi löser uppgifter.
I bästa fall är vi medvetna om en del av det som vi just gör men väldigt sällan har vi medvetenhet om HUR vi gör det vi gör.

Att vara på autopilot kan ställa till med problem om vi har lärt in något fel eller om vi använder oss själva och vår kropp på ett onödigt slitsamt sätt. För då upprepas dessa vanor och vi blir bättre och bättre på att göra sådant som kan hindra oss eller skada oss i våra vardagliga aktiviteter.
Det blir lätt ett ekorrhjul av vanor och vi utvecklar rörelse - och hållningsmönster där vi tar i med mer kraft än vad som är nödvändigt, belastar kroppen oergonomiskt, gör annat än det vi tror att vi gör och håller på längre än vad vi egentligen orkar. Blir vi stressade ökar spänningsnivån och det blir större risk för skador eller att göra fel och då blir vi inte klara i tid, vi får göra om och stressen ökar...Och vi har inte tid att lyssna på kroppen och själens signaler.

Våra vanor är också vår trygghet. Det känns rätt att göra som man brukar hur skadliga dessa vanor än kan vara för vår hälsa. Det kan upplevas fel och förvirrande att använda sig själv bättre. När vi låter våra vanor styra behöver vi inte tänka. Därför känns det i början ansträngande att vara medveten och att aktivt tänka. Men om vi ser medvetandet som en mycket otränad muskel som vi kan träna upp så kan det bli lättare. Den som börjar bli medveten vill träna den färdigheten mer och mer.

Fördelarna med att stanna upp och lära om är många. En liten studie har gjorts i USA, där några barnkirurger får en serie med Alexanderlektioner.
Den visade att när kirurgerna hade lärt sig att använda sig själva bättre så blev deras arbetsställningar mer ergonomiska och effektiva. Detta ledde till att operationerna utfördes snabbare, vilket ledde till mindre blödningar och snabbare läkning hos de som blivit opererade. Både läkare och patienter vann tid och hälsa!

Så stanna upp för att bli medveten, hejda vanorna som är oekonomiska och skadliga för dig så kommer du fram fortare, blir klar snabbare, rör dig lättare och med stor sannolikhet kommer du att slippa ont i ryggen och nacken.

Nästa vecka läser du Marjas tidigare och nästa inlägg här: http://marjabennett.com/2018/02/bortom-ergonomin-den-kapabla-manniskan-3/

Luras inte av klockan - stanna upp och få mer tid och energi.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar