måndag 26 mars 2018

Bortom Ergonomin - den Kapabla Människan #8

Hur viktigt är det att kunna slappna av?

När någon är väldigt stressad och har axlarna uppe vid öronen är kanske både den inre rösten och någon annans kommentar att det nu är det dags att slappna av. Jag har hört från både elever och vänner att läkaren eller fysioterapeuten gett rådet att "du behöver lära dig avslappning.
Efter ett träningspass hos Friskis & Svettis, löprundan eller yogapasset avslutar man oftast med en stund av avslappning och efter en dag i skolan eller på jobbet kanske man sätter sig hemma i soffan framför en film för att slappna av.
Jag kommer ihåg från från gympan att läraren gick runt och lyfte våra armar och ben. Ve den som inte var avslappnad...
Att ligga på spikmatta eller få massage ger skön avslappning och lugnar sinnet om man är stressad. Den som lär sig mental träning börjar med att först lära sig fysik avslappning för att sedan kunna  arbeta med mentala processer.

Jag sökte på "avslappning" och fick bl a fram följande:

"Avslappning innebär en minimal spänningsnivå i all muskulatur i kroppen. Ofta spänner man för många muskler, man blir lätt trött och irriterad och prestationerna försämras. Några fördelar med avslappning är att man lär sig att hushålla med sina resurser och undviker onödig uttröttning. Man får lättare att återhämta sig efter fysisk ansträngning. Andra fördelar är att förebygga besvär och lindra värk som uppstått på grund av att olika muskler ligger på för hög spänningsnivå".

Oj, vad jag behövde avslappning när jag var i 20-årsåldern och alltid var spänd och hade ont i nacken.
Jag försökte att slappna av, inte för att jag visste hur eller vad det betydde men jag förstod att det var det jag behövde...Jag la värme och fetvadd runt nacken och jag försökte att få massage när det var
möjligt. Jag spände muskler, höll och släppte allt vad jag kunde, för det var ett sätt att bli avslappnad.

Tills jag gick en kurs i Alexanderteknik och förstod att avslappning inte alls var en lösning på mina besvär. Skönt i stunden men det gav ingen effekt i längden. Istället började jag att få en förståelse för hur kroppen/tanken/känslan hängde ihop och hur kroppen har ett inbyggt system att fungera på och om vi tappar bort det så får vi också lätt problem.

För det är ju så det är. Om du med någon fungerande metod lär dig att slappna av är jag rätt säker på att du övar det liggande eller sittande för som det står ovan så "innebär avslappning minimal spänningsnivå i all muskulatur i kroppen" så om du lyckas kan du förmodligen inte stå upp, skriva på din mobil, vara ute i löpspåret eller lyfta skrot på gymmet.
Lyckas man med avslappning känner man sig som regel alldeles "dimmig och borta". Det är alldeles
underbart om man ska somna, är på SPA och får massage men inget att ha när man ska köra bil, är på föreläsning och ska vara uppmärksam, ska coacha eller behandla någon.

Jag har t ex under senaste veckan hört två terapeuter, som arbetar med att behandla andras kroppar, beklaga sig över spänningsnivån i den egna kroppen och längtan efter att själv få massage eller annan behandling. Det är inget konstigt och verkligen inget ovanligt att det är så. Men det behöver inte vara så.

Vad jag lärde mig under kursen i Alexanderteknik och sedan under en serie Alexanderlektioner var att återinlära hur jag kunde låta mig ha "funktionell spänning" i min kropp. Kan man kanske kalla det för "naturlig spänning"?
När jag idag t ex står upp har jag den spänning som behövs i alla de muskler som behövs för att jag ska kunna stå. Samma för sittande, gående, när jag böjer mig eller bär saker. När jag gör Qigong eller Tai Chi har jag ingen nytta av att ta i mer än vad som behövs. Inte heller när jag borstar tänderna, klär
på mig, äter eller när jag undervisar Alexanderteknik.
Det är sällan som jag idag upplever att jag under längre stunder känner mig onödigt spänd. När jag känner att jag har satt för mycket spänningar än vad som behövs i kroppen vet jag som regel hur jag kan släppa det. Därför har jag också ett mycket effektivt redskap för att hantera stressorer.

När vi förlorar vårt naturliga sätt att röra oss, som vi har som barn, tappar vi bort hur det är att ha en lagom grundspänning i kroppen. Från att använda oss själva och vår kropp som en helhet blir delar av kroppen mer använda, vissa muskler får alltid ta i för mycket medans andra har för lite spänning och knappt används. Det uppstår obalans.

På bilden ser du våran katt Felix, han ligger som ett litet mjukt nystan och ser alldeles avslappnad ut. Alla vi som har haft med katter att göra, vet att på ett ögonblick, kan en katt från avslappnat eller sovande tillstånd, hoppa upp, springa iväg eller sätta klorna i din hand och sparka med alla fyra tassarna.
Kanske behöver vi hitta vår "inre katt". Att lära sig att vara avspänd, närvarande och alert för att utan större åthävor kunna ta sig från stillhet till rörelse och tvärtom. Mjau!

Har du lust kan du hänga med under veckan som kommer i mitt event för att utforska om det kan finnas en bättre väg till en avspänd och fri kropp än vad avslappning är. För då kan man njuta ännu mer av massagen. https://www.facebook.com/events/172591116795490/?ti=icl

Om en vecka är Marja Bennett åter vid pennan och skriver nästa inlägg. Du hittar nästa och tidigare inlägg här: http://marjabennett.com/blogg/


onsdag 21 mars 2018

Bortom Ergonomin - den Kapabla Människan #7

Rätt stol och rätt sittposition.....eller finns det något helt annat man kan tänka på för att att inte bli helt slut och få ont av att sitta på möte, föreläsning eller framför datorskärmen?

Kollegan och medskribenten i denna bloggserie, Marja Bennett skriver om detta i sjunde inlägget.
Du kan läsa den delen och hennes förra inlägg här:

http://marjabennett.com/2018/03/bortom-ergonomin-den-kapabla-manniskan-7/

måndag 12 mars 2018

Bortom ergonomin - den Kapabla människan #6

Vilken sida väljer du?

Förmodligen har du valt antingen vänster eller höger. Antagligen inte medvetet men jag kan påstå att en sida har tagit över och dominerar dig. Då har du inte så mycket att sätta emot. Hela ditt liv kommer att forma dig och prägla dig vare sig du vill eller inte, enligt höger eller vänster. Hör du till högersidan är du i majoritet och har det lättare än om du valt vänster och är i minoritet. Samhället vi lever i har skapats till fördel för majoriteten...
Eller är du en sådan som är både ock? Ja, det finns sådana också men de är få. En del som bara tycks vara sådana från unga år och andra som har bestämt sig för att bli sådana, som tycker det är helt okey att välja vilken sida som helst.

(Eftersom vi har val i år skulle man ju kunna tro att jag syftar på politikens vänster eller höger men du har nog räknat ut att jag menar att du använder din kropp högerdominant eller vänsterdominant. Eller så är du tvåhänt/ambidexter).

Är du ambidexter, vänsterdominant eller högerdominant? Innebär dina dagligen återkommande aktiviteter och arbetsuppgifter att du är mer det ena eller det andra eller uppmuntrar de dig till att använda båda sidor?

Det är förstås inte så konstigt att man får värk i kroppen om man använder den ensidigt under en längre tid. Vare sig det är jobbets arbetsuppgifter eller hemma i köket när du lagar mat, snickrar på huset eller hänger tvätt. Eller om du är gitarrist, violinist, spelar golf eller tennis. 
Om man står, sitter eller böjer kroppen felaktigt, upprepar samma rörelser, lyfter tungt och kanske dessutom är stressad, så är det lätt att belastningsskador sker. Jag känner någon som slutade sitt jobb på café pga ont i axel och arm efter att en längre tid upprepat samma rörelser med samma arm, vid kaffemaskinen. Därför är det viktigt att tänka på ergonomin.

Förutom att vi är vänsterhänta eller högerhänta och har arbeten som innebär ensidiga upprepande rörelser så har vi också vad vi kan kalla en "initierande predominans" vad gäller höger och vänster sida i rörelser och aktiviteter. 

Vet du, om du börjar med vänster eller höger ben när du ska börja gå eller vilken fot du tar först när du ska gå i en trappa? Vilken sidas arm tar du först när du tar på dig jackan? På vilken axel hänger du väskan? På vilken höft bär du ditt barn? Med vilken hand flyttar du schackpjäsen? Testa och bli medveten!

Om vi börjar tänka efter märker vi att vi har många sådana predominanser som blivit omedelbara, starka och automatiserade vanor. 
De är inte lika svåra att lära om som det t ex är att skriva, borsta tänderna eller vispa med motsatt hand till den vi brukar använda. Att spela golf eller tennis med andra sidan går att lära sig men det kan vara tidsödande och frustrerande.
Jag tror att det är väldigt bra att lära oss att göra saker med båda sidorna. Det skulle kunna vara en del av gymnastiken i skolan. Istället för att lägga fokus på prestation eller att vara bäst skulle man utveckla hela sig genom att lära sig att göra det mesta med både vänster och höger. Det skulle med all sannolikhet även förbättra annan inlärning.
Att använda båda sidor ger fler möjligheter och minskar snedbelastning av kroppen. Dessutom är det bra för hjärnan att lära om, lära nytt och att använda båda sidorna. 

Jag tycker det är roligt att utmana mig då och då under dagen och väljer då att börja rörelser med min icke dominanta sida. Samtidigt blir det naturliga och bra tillfällen att öva Alexanderteknik. Därför har jag skapat ett Facebook-event där jag under en vecka kommer med förslag på rörelser och aktiviteter som man kan uppmärksamma. 
Vi kan pröva att använda mer av oss genom att göra mindre av det vi gör (för) mycket av. Samtidigt övar vi på Alexanderteknik. Häng med om du har lust!

Nästa vecka skriver Marja Bennett det sjunde inlägget i vår serie om den Kapabla människan och hennes blogg med inlägg 1, 3 och 5 hittar du här.

Vi har mycket potential och mycket att upptäcka. Fotot nedan visar två dörrar. En mindre  och en större. Till ett mörkt och till ett ljust rum. De kan vara symboler för vårt omedvetna och vårt medvetna jag. Eller vår vänstersida och vår högersida. 
Med hjälp av Alexanderteknik utvecklar vi både vår medvetenhet och vår kropp.


måndag 5 mars 2018

Bortom ergonomin - den Kapabla människan #5

Den leda vi kan uppleva i vissa aktiviteter och det motstånd vi kan känna när vi behöver ta tag i vissa saker.
Marja Bennett ägnar idag det femte blogginlägget åt att reflektera över vad som händer med oss när vi ska bita ihop, rycka upp oss och ta tag i en uppgift. Kan vi i vår inre ergonomi ändra vårt förhållningssätt så att vi underlättar för oss och faktiskt ror i land det vi har för avsikt att uträtta.
För egen del passade detta inlägg väldigt bra i tiden eftersom jag också har svårt att komma igång med bokföring. Det har hjälpt mig att börja! Tack Marja!

Läs hela inlägget här:

http://marjabennett.com/2018/03/bortom-ergonomin-den-kapabla-manniskan-5/#.Wp0KoEGiz-U.facebook