onsdag 6 mars 2019

Behovet av Alexanderteknik är stort

Med jämna mellanrum, när jag ger föreläsningar, privatlektioner och kurser så inser jag, att behovet av Alexanderteknik nästan är större idag, än när jag började undervisa för 30 år sedan.

Jag hade kunnat förvänta mig att det skulle vara tvärtom.

Trots att utbudet är så stort och att så många fler människor idag regelbundet ägnar sig åt träning både av kropp och tanke, t ex gymträning, mental träning, funktionell träning, yoga, meditation, medveten andning och mindfulness m.m så har de flesta väldigt lite kännedom om sig själva, sin egen kropp och hur den fungerar som en helhet. Det finns inte heller så djup medvetenhet om hur kroppen reagerar och manifesterar det vi tänker och känner.

Det är inte det att den träning, fysiskt och mentalt, som görs inte har någon effekt. Många av de som jag träffar är vältränade, starka och har många avancerade kunskaper inom olika tekniker och discipliner. De flesta har inga problem med att göra träning och får de till regelbundenhet så svarar både kropp och tanke snabbt.
Okunskapen och omedvetenheten finns istället i hur man gör sin träning eller helt enkelt hur man använder sig själv i sitt liv. Hemma, i skidpisten, på jobbet, under meditationen, i yogasalen, i trädgården eller på kontoret.

Det är därför väldigt roligt, effektivt och tacksamt att lära ut Alexanderteknik.
När någon får insikten och förståelsen att det går att påverka resultatet av det man gör genom HUR man använder sig själv så blir det mesta väldigt spännande.

Då blixtrar det till och ögon lyser upp som det gör vid aha-upplevelser!

Det kan uppstå en förundran över att man plötsligt både kan känna sig och se längre ut eller att man andas och rör sig friare och lättare, trots att man inte har gjort något särskilt för att det ska bli så.

Inga tyngder har lyfts, inga särskilda positioner har hållits och inga djupa andetag har tagits.

Alexanderteknik är att öppna dörren till en annan slags medvetenhet.

Att boka en serie Alexanderlektioner är att ge sig en grundläggande utbildning i hur man själv reagerar och fungerar. Det man lär sig är något som man har nytta av i alla lägen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar