måndag 29 april 2019

Trender och vanor


Varje tid har sina trender och ideal. VANOR!

När FM Alexander började sin undervisning kom kvinnor med korsett till hans lektioner. Smal midja var inne. Även att sträva efter "militärhållning" med upplyft bröstkorg och indragen haka var eftersträvansvärt.
Både den snörda midjan och det upplyfta bröstet var direkt skadligt och påverkade andningen negativt. Det var säkert ingen som tyckte att det var bekvämt men eftersom det var dessa "linjer" som var poppis härdade förstås de flesta ut och vande sig vid obehaget. Vill man vara fin får man lida pin, heter det ju!
Alexander fick t ex be sina kvinnliga elever att lämna korsetten hemma.

Andra modegrejer är t ex höga klackar och spetsiga tår på skor. Även om vi inte använder det har nog de flesta skor med liten klack. Och de flesta har nog skor som är lite för smala och korta i tån.Det är nästan omöjligt att hitta skor som inte är förhöjda i hälen och har en hälsosam tåbredd om man inte köper VivoBarefoot, Nimble o liknande.
Nackkragar var väldigt vanligt att få utskrivet om man var spänd i nacken för 30 år sedan. Var o varannan gick runt med det, minns jag. Jag provade det själv ett tag innan jag började med Alexanderteknik. Problemet är att om man använder en sådan för mycket, så blir det samma effekt som vid användandet av korsett, de egna musklerna kommer att förlorar styrka. Bra o viktigt att få den hjälpen ibland men inte hela tiden. Nu ser man inte sådana kragar särskilt ofta.
Fundera gärna och ge exempel på vilka fler saker vi "gärna gått/går med på" för att det är mode, inne och kutym. Som blir VANOR!

Vi matas med artiklar, böcker, löpsedlar och kursutbud av olika slag som berättar om varför vi bör stå istället för att sitta, sträcka på oss istället för att sjunka ihop, dra bak nacken för att motverka gamnacke, hålla in magen för att aktivera core och dra bak axlarna för att inte bli kutryggiga...Tyvärr är det inte så lätt att följa dessa råd utan att få andra besvär istället...

Många som börjar med Alexanderteknik kommer för att de har ont i kroppen och/eller känner sig spända i nacke och axlar. Det är inte ovanligt att det spända tillståndet kommer av att de försöker motverka att sjunka ihop. De har läst på, googlat och/eller fått tips av PT och fysioterapeut. För att inte hamna med gamnacke och krummade axlar så försöker de att "hålla en god hållning" genom att sträcka på sig, lyfta bröstet, dra in hakan och dra axlarna bakåt.
Om du prövar själv medan du läser detta så känner du nog att det blir väldigt spänt.

Vi behöver kunna både sträcka och böja vår kropp, både svanka och krumma ryggen och böja nacken framåt och bakåt. Vi behöver kunna röra oss i sidled och i spiraler. Vi mår bäst när vi har en bra rörlighet åt alla håll men det är lätt att hamna i rörelse-och kroppshållningsvanor.

Att sitta med gamnacke eller hänga på en höft är vanligt. Eller att sitta med böjd nacke och rygg många timmar varje dag. Vi vet nog alla hur jobbigt det kan kännas. Men om vi sträcker upp oss och drar axlarna bakåt och håller det i många timmar så blir det också väldigt spänt och jobbigt. Eller hur?


                                                   (Foto av Clarisa Guerra/Unsplash)

Jag är väldigt glad att jag kan lära mina elever hur de kan släppa den onödiga anspänningen i kroppen genom att de blir medvetna om vad de gör som inte behövs. Det är inte nödvändigt att anstränga sig och spänna sig så mycket som ofta är fallet. Slutar man att göra det som är fel, dåligt eller för mycket så gör det som är bra sig självt.
När man lär sig att stanna upp och tänka på ett nytt sätt får man både mer tid och mer möjligheter till förändring. Då behöver man inte hamna och stanna i positioner som ger för onödig belastning och obalans i långa stunder. Vi kan låta längd, bredd och volym få expandera inifrån om vi kan släppa våra begränsande vanor.

Det blir skönare och lättare att vara närvarande i sin kropp med hjälp av Alexanderteknik. Med fler nyanser i hur vi tänker och hur vi använder vår kropp i olika aktiviteter så blir det här med god kroppshållning en bonus, det kommer på köpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar