måndag 1 mars 2021

Trettiotvå (32) år

 

Cappuccino och bakelse för att fira mina 32 år som egenföretagare! Ja, 1:a mars 1989 fick jag en stämpel på att jag hade egen firma. Då hade jag varit färdig Alexanderlärare och tillbaka i Sverige sedan 7 månader, gått en starta eget kurs, gett lektioner i mitt vardagsrum på Gibraltargatan (ett bastant skrivbord blev med hjälp av liggunderlag och filt ett ”Alexanderbord” och kära goa vänner och studenthemskompisar hade börjat boka in sig på Alexanderlektioner. Nog var de nyfikna på vad jag gjort under mina 3 år i England men det var också av snällhet för att stötta mig ekonomiskt i början.

Jag har kallat mig den Ofrivillige företagaren för att jag startade företag för att det knappast fanns något företag som hade kunnat anställa mig. Alltför få visste vad Alexanderteknik var då. Så att bli företagare var ett steg jag på vägen som jag fick ta för att kunna arbeta som Alexanderlärare.

När jag i början på 80-talet kom i kontakt med Alexandertekniken var det ”inne och trendigt” att ta Alexanderlektioner, både i Sverige och utomlands om man var intresserad av personlig utveckling, kroppskännedom och rörelse. 

Sedan dess har denna intressesfär fått ett stort ”smörgåsbord” av metoder, tekniker och olika system för rörelse och kroppsterapier. Många av dem har sitt ursprung och inspiration från Alexandertekniken. Men ju längre ifrån källan något är ju mer urvattnat kan det bli eller uppblandat så att det blivit något helt annat. En del lika bra, annat kanske bättre och somligt har försvunnit fort för det innehöll inget beständigt.

Många tycker att det är spännande att söka sig tillbaka till källan och se vad inspirationen egentligen handlade om. Det märker jag idag när jag då och då har elever som kommer från Nia, Feldenkrais, Basal kroppskännedom och andra somatiska praktiker. 

32 år som företagare, snart 33 år som Alexanderlärare. Kanske tar jag fortfarande emot elever om 30 år (då är jag 92 år)...Det finns många Alexanderlärare (bl a F M Alexander själv som gav lektioner när de var 85-100 år). Vi får väl se!

Andra börjar fundera på pensionering när de är i min ålder, själv funderar jag på att starta en 3-årig Alexanderlärarutbildning. Det har vi ingen i Sverige och jag tror att världen kommer att behöva fler och fler som kan lära ut denna fantastiska teknik. 

Vi lever i tider med mycket stressrelaterade sjukdomar, spännings- och smärtproblematik pga av dålig ergonomisk medvetenhet vid dator och mobilskärmar hemma och på jobbet, förslitningar och belastningsproblemtik från hård träning, andnings- och traumatiska besvär efter covid, sömnproblem m.m. Alexanderteknik och Alexanderlärare behövs och gör stor skillnad för människor som lever allt längre och vill ha livskvalité långt upp i åren.

När jag är 90 år och ger Alexanderlektioner ska jag ha på mig hatt med blommor och bjuda på te, sherry, chokladpraliner och anekdoter som en del av lektionerna!2 kommentarer:

  1. Gratulerar kära rörelsesyster till ditt vackra val i livet och som givare av denna fantastiska kunskap som FM Alexander gav dig och även mig. Kram En �� till dig

    SvaraRadera