fredag 21 maj 2021

Riktning upp på vägen fram!


Om det inte var så att elscootrar så lätt ramlade och att många av de som använder dem inte lyckas att ta ansvar för hur de kör och hur de parkerar "fordonet" hade dessa kanske inte blivit ett sådant "hatobjekt".

Elscootrar finns i massor, de står i vägen, de dräller omkull, de ligger mitt över trottoaren, de är i vägen framför portar och de är allmänt förfulande av staden. Som om de hade eget liv kommer de farande, alltför fort på trottoarer och gator. 

Ja, jag ser mest negativa saker med dem.

Jag förstår förstås att de kan vara roliga att åka på och praktiska när man inte orkar gå. Man är utomhus och slipper bussar och spårvagnar. Man slipper att bli svettig och behöver inte ha hjälm...

Fast nu har jag uppmärksammat en intressant och positiv sak med elscootern!

Tidigare i veckan blev jag omkörd av tre ungdomar som i full fart åkte förbi mig på trottoaren. Ja, de åkte förbi alla andra framför mig också, både cyklister och de som promenerade.

DÅ såg jag att killarna hade en riktning UPP på färden framåt! De stod bra, balanserande och upprätta med huvudet högt. Eftersom styret är högt upp hjälper det den som åker att vara upprätt och ej sjunka ihop med axlarna.

Jag insåg att för att kunna åka på dessa behöver man använda sig själv hyfsat bra. Det blir naturligt att se sig omkring med lång nacke och huvudet högt. Det krävs balansering och att vara i jämvikt på "fotbrädan" som man står på. 

Det skulle vara svårare att åka om huvudet, axlar och rygg hänger och sjunker ihop, om höfterna skjuts framåt och om knäna är låsta. 

Det vore intressant att se vad folk gör när de går av elscootern, om de har med sig den goda hållningen och balansen eller om de sjunker ihop. Jag kommer att vara väldigt nyfiken framöver när jag ser någon gång upp på eller av en sådan.

När jag ser folk cykla är det ofta helt tvärtom. Krummade ryggar, uppdragna axlar, gamnacke, vaggande från sida till sida är en vanlig syn. Mer regel än undantag, faktiskt. 

Ett tips till oss alla är att låta elscootern uppmuntra oss till att lyfta blicken och föreställa oss att vi står på en sådan när vi är ute och går. Kanske blir stegen lättare och kroppen friare!

För övrigt tycker jag ändå att elscootern är en styggelse!😉

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar