fredag 7 oktober 2011

ATT TÄNKA NYA TANKAR

Fick för en liten tid sedan en bloggutmaning:

http://www.punctumsaliens.se/inspiration&kreativitet/bloggutmaningen

Att skriva om någon som varit en inspiration i mitt liv är utmaningen! Jag skulle kunna skriva om många, men i denna min blogg blev valet enkelt. Dagligen finns denna person med mig, både privat och i mitt arbete, ständigt en källa till inspiration, utmaning och utveckling.


Denna person är Frederick Matthias Alexander, upphovsmannen och utvecklaren av Alexanderteknik. Han levde mellan 1869 - 1955. Det var i början på 1980-talet som jag hörde talas om Alexanderteknik för första gången. Jag var 22 år, arbetade som sjukgymnastbiträde på en långvård. Hade funderat på att studera till psykolog eller kanske sjukgymnast när jag kom i kontakt med Alexanderteknik. Fick berättat för mig att tekniken handlade om kroppsmedvetenhet och att ha en fri nacke. Jag var intresserad av rörelse, tyckte mycket om att dansa och att göra Tai Ji men hade allt annat än en fri nacke efter att ha varit med om tre smärre trafikolyckor (som passagerare). Anmälde mig till en tvåveckorskurs med två Alexandertekniklärare från England. Åkte med i en bil som krockade med en älg tre veckor innan kursen. Den olyckan gjorde mig ännu stelare och ofriare i nacken. Bilolyckan gjorde mig också väldigt medveten om att livet det lever vi Nu och Här. Tänk att det behövdes fyra olyckor för att få mig att få upp ögonen för det!? Whiplash fanns ej allmänt som begrepp på den tiden men alla tecken tyder på att det var det jag hade/har.

Denna kurs och det jag lärde mig då handlade om att tänka nya tankar. De veckorna förändrade mitt liv. Jag började ett nytt liv, som blev en process som fortfarande pågår. Jag tog de första stapplande stegen till att leva mitt liv medvetet, närvarande och med en hundraprocentig visshet och insikt om att jag är ansvarig för hur jag hanterar och lever mitt liv. Jag är oändligt tacksam för att jag fick förmånen att gå denna kurs!

F.M Alexanders upptäckter i slutet av 1800-talet handlade om att han som ung 20-årig skådespelare tappade rösten under föreställningar där han reciterade Shakespeare. Hans läkare upptäckte inga fel på honom utan ordinerade röstvila och varm dryck och det hjälpte så länge han avhöll sig från recitation på scen. Problemen blev återkommande och hotade hans karriär.

F.M tänkte en ny tanke: "Är det något som jag gör när jag reciterar som gör att jag blir hes?" Hans doktor tyckte att det lät troligt men kunde inte hjälpa honom med vad han i så fall gjorde...
F.M ställde sig framför en spegel: omväxlande pratade och reciterade han till sin spegelbild och upptäckte rörelser som involverade hans huvud och nacke, rörelser som han inte hade haft en aning om att han gjorde...
Han försökte låta bli att göra dessa rörelser men misslyckades hela tiden till en början. När han kunde hejda rörelserna till viss del märkte han att hans röst blev mycket mindre ansträngd och att hans andning blev djupare och hans hållning bättre...

F.M tänkte ny tanke: "Dessa rörelser tycks vara så vanemässiga så det räcker att jag tänker på att recitera så aktiveras dessa rörelser". På den tiden var det inte många som talade om att kropp och tanke kunde ha något med vartannat att göra.

Detta var en alldeles ny tanke! Han kunde inte förändra ett kroppsligt problem utan att först hejda tanken/känslan som aktiverade den vanemässiga fysiska rörelsen.

Hans nya tankar ledde till att han hjälpte sig själv; hans röstproblem försvann genom att han hejdade de vanor som var orsak till besvären. Inte genom att han gjorde något annat eller något nytt utan att han lät bli att göra det som inte var till nytta för honom. Hans röst lär ha blivit enorm. Hans luftrörsbesvär försvann, hans kroppshållning förbättrades och hans upptäckter spreds till hans kollegor och det spreds till läkare som skickade de patienter de ej kunde hjälpa till F.M Alexander. Hans pedagogik, hans principer för att använda sig själv mer balanserat och som en helhet, hjälpte dem ofta med att bli av med besvären vare sig det handlade om ryggont, andningsproblem, förstoppning, högt blodtryck m.m.

Detta var bara början av alla nydanande tankar som denna man tänkte och som i drygt 100 år har hjälpt människor över hela världen till bättre hälsa och medvetna och närvarande liv.

För min del blev hans upptäckter det som gav mig redskap att hantera mina nackproblem.
Alexandertekniken har gett mig redskap att hantera fysiska, känslomässiga och mentala reaktionsmönster. Det ger en stor frihet och är en väldig tillgång om man vill leva medvetet, närvarande och hälsosamt!

Hans upptäckter inspirerade mig så till den grad att jag visste vad jag ville göra i livet, vad jag skulle arbeta med! Jag flyttade till England, gick en 3-årig utbildning på heltid, blev lärare i Alexanderteknik!

Jag tror att jag och mina kollegor har ett av de mest utvecklande, spännande och roligaste yrke som man kan ha. Det är ett privilegium!

Fredrick Matthias Alexander´s tålamod, vetgirighet, uthållighet och förmågan att tänka utanför ramarna har berikat mitt liv på så många plan!

Jag är så tacksam! Jag har ett arbete där jag undervisar andra i konsten att tänka nya tankar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar