Läser dagens Göteborgs-Posten och dricker en kopp grönt te med vanilj i soffan. Solen skiner, himlen är blå och termometern visar minusgrader.
GP har en serie på tre om att Kramas, Andas och Prata. Idag handlar det om att andas och om hur viktigt det är med kvalité i andningen för att vi ska må bra, både i kropp och själ.
Göteborgsoperans hornist Gregoire Nenert berättar om hur han tränar sin andning varje dag för att kunna spela så bra som möjligt.
Han kom i kontakt med Alexanderteknik i 20-årsåldern och återvänder till AT för att få grundning, avspänning, minska stress och att för att låta andningen fungera av sig själv.
Alexanderteknikens grundare var i början kallad "The Breathing Man" då han fick stor medvetenhet och kontroll över sin andning.
Samtidigt som han han kom till rätta med sitt röstproblem blev han mycket medveten om hur han andades och hur andningen var en del av hur han använde sig själv ("the Use of himself" = hans rörelsemönster, kroppshållning, tankar och känslor tillsammans som en helhet).
Andningen är en komplex aktivitet. Vi kan styra över den, hålla andan, andas med olika tekniker osv men när vi sover behöver vi inte tänka på den alls, andningen sker helt och hållet av sig själv.
Andningen påverkas av vad vi håller på med och speglar våra tankar och känslor. Själv märker jag alltid att jag håller andan när jag tittar på en actionfilm om det är spännande eller läskigt. Känslor av olika slag gör att vi andas djupare eller håller andan. Springer vi eller går uppför en trappa förändras andningen.
Många människor upplever problem med andningen pga att de håller andan eller andas högt uppe i bröstet. När andningen "hålls" på något sätt så fixeras bröstkorgen. Istället för att luften expanderar bröstkorgen sidledes kan den stelt häva sig upp och ner. Detta påverkar ryggradens flexibilitet genom att den dras ihop.Det kan bero på stress, tillbakahålla känslor, kroppshållning m.m.
Man kan ofta koppla "dålig andning" till sammanbitna käkar och tänder, stel och förkortad nacke.
Hjärtspecialister ser "dålig andning" som en bidragande orsak till hjärtsjukdomar.
Vårat humör påverkas av hur mycket syre vi får in när vi andas. Så när vi andas högt uppe i bröstet och får in lite syre kan det göra oss trötta och hängiga.
Om vi tror att att vi måste ta ett andetag, att andningen är något som vi "gör" då är det oundvikligt att vi stör vår naturliga andningsrytm.
Men om vi förstår att andningen är en integrerad del av användningen av oss själva då är det mycket lättare att kunna förstå hur våra olika rörelsevanor och hållningsvanor stör den naturliga andningen. Då kan vi lära oss att hejda och undvika dessa mönster.
Om du andas bra så kommer din inandning expandera och lite lyfta ut din bröstkorg sidledes vilket gör att diafragman rör sig neråt. Med din utandning lyfts diafragman upp igen genom att bröstkorgen/revbenen dras ihop.
Viktigt att tänka på för att förbättra din andning är att tillåta din rygg att förlängas så att revbenen och diafragman kan röra sig.
Det är naturligt att andas in och ut genom näsan för då renas och värms luften upp innan den går vidare till lungorna.
Så idag kan du fundera på hur du har det med andningen genom att observera hur ofta din bål är ihopsjunken eller när du lyfter bröstkorgen. Kolla också om du mest andas in och ut genom munnen eller näsan. Detta är nycklar och ledtrådar till en förbättrad, djupare och naturligare andning.
Genom Alexandertekniken blir andningen fördjupad och naturlig genom att användningen av kroppen/tanken/känslan gör oss integrerade och närvarande.