fredag 6 februari 2015

Alexanderteknikens bakgrund och historia


Frederick Matthias Alexander, en skådespelare från Australien som föddes år 1869 på ön Tasmanien men flyttade till Melbourne i 20-årsåldern.
Som recitatör fick han återkommande problem med heshet och röstbortfall. Dessa problem uppstod när han var på scen och det hände att han fick avbryta sina framföranden. Han sökte hjälp hos läkare och talpedagoger men fick ingen bestående hjälp utan bestämde sig för att själv försöka komma tillrätta med sina röstproblem. Det gjorde han genom att observera sig själv i speglar medan han talade och reciterade. Han upptäckte hur han vanemässigt drog upp axlarna varje gång han andades in och han såg hur han sköt fram hakan och huvudet varje gång som han började recitera. På olika sätt försökte han stoppa eller ändra dessa rörelser men utan större resultat.

Vanor är, som du vet starka och envisa men envis var också FM. Han kunde märka att när till vis del kunde huvudets rörelse framåt, då blev rösten inte lika ansträngd och inte heller drog han upp axlarna vid varje inandning. Detta motiverade honom förstås att fortsätta och så småningom hade han utvecklat en teknik för att kunna hindra onödiga spänningar och rörelsemönster med nacken och huvudet och förutom att det "gav honom rösten tillbaka" så påverkade det hela hans allmäntillstånd. Både hälsa och hållning förbättrades!

I början blev han känd som någon som jobbade med röst och andning och han fick bl a elever bland präster och skådespelare. Men tekniken hjälpte även vid t ex rygg- och nackproblem och läkare började skicka sina patienter till honom.
1904 flyttade han till England och byggde upp en praktik i London, han skrev fyra böcker och 1931 startade han den första 3-åriga Alexanderlärarutbildningen. FM arbetade på sin skola mer eller mindre fram till sin död 1955.

Sedan dess har Alexandertekniken fått ett stort användningsområde. En del börjar med Alexanderlektioner pga smärta eller spänningstillstånd, andra för att få god hållning eller få bättre ergonomisk arbetställning framför datorn. De som arbetar som artister eller utövar idrott börjar ofta med tekniken för att förebygga besvär och skador eller för att förbättra sin prestation.

Vill du veta mer?
Det är en fantastiskt spännande och unik metod, en fungerande och effektiv hjälp till självhjälp!
Att ta Alexanderlektioner är utvecklande och roligt!
Vill du också börja? Välkommen!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar