onsdag 26 augusti 2015

Är det brist på nyfikenhet eller är det omgivningens förväntan som får oss att sluta röra oss

Nu har det gått några veckor sedan jag kom hem från Irland. Min plan att blogga varje dag under veckan blev inte av. Sena kvällar, tidiga mornar och dagarna fulla av intressanta föreläsningar, workshops och möten gjorde att jag valde bort bloggandet.
Under hösten ska jag då och då komma tillbaka till mina upplevelser där och skriva om workshops,  böcker och intressanta Alexanderlärare!

Det var underbart att komma hem till sommarvädret vilket fick kompensera för tomheten som infinner sig när man varit i ett intressant och intensivt sammanhang.
Jag är så lycklig över att vara del av "the Alexander Technique community", det är en skattkista full med kollegor från hela världen som har så mycket kunskap och erfarenheter av att tänka utanför boxen.

Efter kongressen, sommarens blåbärsplockning och helgens medverkan i VivoBarefoots Barfotadag funderar jag på om vi som vuxna har slutat att röra oss så dynamiskt som vi gör när vi är små för, att vi lägger lock på vår nyfikenhet eller för att vi förväntas av omgivningen att "uppföra oss ordentligt", inte vara barnsliga, kunna sitta still och koncentrera sig, vara tysta, lägga band på oss, sitta på stolar (ordentligt med ryggen mot ryggstödet), stå stilla (inte hoppa runt) osv.

Vad tror du?

Det är ju inte lätt att vara nyfiken när man måste koncentrera sig på att vara still, tyst och koncentrerad. Det tar ju både tid och kraft! Det skapar onödig spänning och är förödande för vår andning och hela vårt system. Både för kropp och själ. Det är inte konstigt att vi stelnar till och att vi tappar intresset eller förmågan att vara lekfulla som vuxna.
FILMEN NEDAN av det lilla barnet som tar sig uppåt på en klättervägg är en bra illustration på vad som är nödvändigt och naturligt för en levande individ. Barnet bara är i detta tillstånd. Som vuxna behöver de flesta av oss MEDVETET välja att ta tillbaka det som bl a är att vara människa:

nyfikenhet - som gör att vi hela tiden lär oss nytt, ger oss nya erfarenheter, får oss att växa

viljan - att ta oss framåt och uppåt som gör att vi ser till nästa horisont, vänder oss mot solen och har en inre rörelseriktning uppåt mot ljuset

dynamisk rörelse - utforskande av rörelse åt alla håll, spatial medvetenhet

sinnenas närvaro - utvecklandet av syn, hörsel, smak, doft, känsel, vår proprioception som ger oss information om var vi har kroppens olika delar

att inte ge upp - att hitta lösningar och nya vägar

https://www.facebook.com/EssentialBabyAU/videos/10153292957330380/

Jag hoppas att du blir inspirerad till att ta nya steg när du sett på den här filmen!
Vill du ha hjälp på vägen så är Alexanderteknik en väg att gå.

tisdag 11 augusti 2015

Den 10:e Internationella Alexanderteknik kongressen i Limerick Irland

Wow, så är den nu här. Alexanderteknikkongressen som jag har väntat på!

Jag flög från Göteborg tidigt i söndags tillsammans med en kollega och efter att ha landat på Dublins flygplats, hittat en buss och åkt drygt 3 timmar kom vi till University of Limerick.

Möten, möten möten med vänner och kollegor. Vi är över 700 deltagare från 35 länder och vi fick ett ståtligt mottagande med god mat, vin, Riverdance, irländsk folkmusik och en föreläsning av Michael Gelb som skrev Bodylearning, en introduktion till Alexandertekniken.

Måndagens första Continuous Learning hade jag valt att gå till Judith Stern från USA. Hon arbetade som fysioterapeut i 18 år innan hon utbildade sig till Alexanderlärare, främst med ryggproblem.
Hennes historia var intressant att höra. Hon hade en kusin som arbetade som pianist. Kusinen fick svåra problem med ischias och kunde inte längre arbeta, Judith skickade henne till de bästa inom det området i New York. Men hon blev inte bättre. Fick tid för operation. Då hade hennes musikervänner sagt att du måste prova Alexanderteknik innan du opererar dig. Vilket hon gjorde. Efter 4 Alexanderlektioner var hennes ischiasbesvär borta och hon kunde återgå till sitt arbete.
Judith hade blivit helt förbluffad, hon hade aldrig hört talas om någon som blivit besvärsfri så snabbt och hon hade heller inte hört talas om Alexanderteknik. Hon besökte själv samma lärare för att ta reda på vad hon gjorde, tittade på när kusinen fick en lektion och hon kunde se vilka förändringar som tog plats under lektionen men hon kunde inte förstå varför och hur de kunde ske. Alexanderläraren gjorde ju inget...!
Hon fick själv en lektion och efter det bestämde hon sig för att utbilda sig till Alexanderlärare vilket hon gjorde.
Idag ska jag gå på hennes fortsatta klass. Det är så mycket att välja på att det är svårt att välja...

lördag 8 augusti 2015

En titt på sommaren som är




Denna sommar alltså! Ja, än är den ju inte slut, större delen av augusti är klar och den senaste veckan har ju varit så sköön! Varm, sommarvarm, solvarm och alldeles ljuvlig!

Det har varit ovanligt mycket blåst och det här med klimatförändringar och hur vi bara fortsätter att förstöra vår vackra planet och vår natur är ju oroande och väldigt ledsamt.
Jag brukar inte klaga alltför mycket på vädret, det är som det är, inte mycket som man kan påverka och dåligt väder, fint väder, regn och blåst, ja, allt väder är utomordentligt att småprata om.
Så jag har haft en skön sommar hittills för jag har varit ledig nästan hela juli och då har jag varit utomhus mycket. För min del tror jag att det är det som är det speciella med sommaren - att jag är så mycket mer utomhus och jag är mycket mer i rörelse. Jag gör helt andra saker på landet än vad jag gör i stan. Det mår jag bra av!

Jag hoppas att du också gjort sådant som du mår bra av den här sommaren! Berätta gärna i en kommentar vad du gjort/gör under sommaren som du mår bra av!

Bland annat har jag plockat blåbär till frukost många dagar och vid ett annat tillfälle ska jag skriva en hel blogg om blåbärsplockning och Alexanderteknik.

Imorgon åker jag då äntligen till Irland! Jag ska till Limerick på Alexander Technique 10th International Congress. Tänk att det är den tionde kongressen. För mig blir det den fjärde. De tidigare har  varit i Engelberg, Oxford och Lugano. De har alla varit spännande, roliga och väldigt lärorika. Den här tror jag kommer att bli alldeles fantastisk. Det är ca 700 Alexanderlärare från hela världen som träffas, umgås och lär av varandra. Workshops, föreläsningar och tillfällen till att utbyta arbete. 
Att träffa klasskamrater och vänner och att lära känna nya kollegor är förstås en stor del av nöjet!

För någon vecka sedan besökte jag Borås för att titta på den här skulpturen, gjord av en brittisk konstnär, Sean Henry, som inspirerad av Alexanderteknikens övning av att ligga i aktiv vila på golvet med bok under huvudet skapat denna stora skulptur. Jag passar på att jobba lite med den...
Så här kommer vi bl a att arbeta med varandra på kongressen!


När jag är tillbaka i Göteborg börjar jag den 17/8 med ett uppdrag för Partilles kulturskola. Jag ska inspirera och informera lärarna om Alexanderteknik. Jätteroligt! Det är fjärde Kulturskolan i Göteborg med omnejd som tar in Alexanderteknik på en studiedag. Det brukar vara mycket uppskattat.

Lördag 22/8 är jag med på ännu en Barfotadag, anordnad av VivoBarefoot. En heldag med massor av spännande som sker i butiken och i den närmaste parken. Jag ger minilektioner!

Vecka 34 finns möjligheten för några till att boka 5 lektioner måndag-fredag för sommarpriset.
https://www.facebook.com/events/359507807553067/
Den 1 september startar den första kursen med gruppträffar och privatlektioner och den 13 september blir det en kort workshop med Alexanderteknik och Yoga.

                               Jag ska försöka få tid att blogga från kongressen! Så häng med!