onsdag 26 augusti 2015

Är det brist på nyfikenhet eller är det omgivningens förväntan som får oss att sluta röra oss

Nu har det gått några veckor sedan jag kom hem från Irland. Min plan att blogga varje dag under veckan blev inte av. Sena kvällar, tidiga mornar och dagarna fulla av intressanta föreläsningar, workshops och möten gjorde att jag valde bort bloggandet.
Under hösten ska jag då och då komma tillbaka till mina upplevelser där och skriva om workshops,  böcker och intressanta Alexanderlärare!

Det var underbart att komma hem till sommarvädret vilket fick kompensera för tomheten som infinner sig när man varit i ett intressant och intensivt sammanhang.
Jag är så lycklig över att vara del av "the Alexander Technique community", det är en skattkista full med kollegor från hela världen som har så mycket kunskap och erfarenheter av att tänka utanför boxen.

Efter kongressen, sommarens blåbärsplockning och helgens medverkan i VivoBarefoots Barfotadag funderar jag på om vi som vuxna har slutat att röra oss så dynamiskt som vi gör när vi är små för, att vi lägger lock på vår nyfikenhet eller för att vi förväntas av omgivningen att "uppföra oss ordentligt", inte vara barnsliga, kunna sitta still och koncentrera sig, vara tysta, lägga band på oss, sitta på stolar (ordentligt med ryggen mot ryggstödet), stå stilla (inte hoppa runt) osv.

Vad tror du?

Det är ju inte lätt att vara nyfiken när man måste koncentrera sig på att vara still, tyst och koncentrerad. Det tar ju både tid och kraft! Det skapar onödig spänning och är förödande för vår andning och hela vårt system. Både för kropp och själ. Det är inte konstigt att vi stelnar till och att vi tappar intresset eller förmågan att vara lekfulla som vuxna.
FILMEN NEDAN av det lilla barnet som tar sig uppåt på en klättervägg är en bra illustration på vad som är nödvändigt och naturligt för en levande individ. Barnet bara är i detta tillstånd. Som vuxna behöver de flesta av oss MEDVETET välja att ta tillbaka det som bl a är att vara människa:

nyfikenhet - som gör att vi hela tiden lär oss nytt, ger oss nya erfarenheter, får oss att växa

viljan - att ta oss framåt och uppåt som gör att vi ser till nästa horisont, vänder oss mot solen och har en inre rörelseriktning uppåt mot ljuset

dynamisk rörelse - utforskande av rörelse åt alla håll, spatial medvetenhet

sinnenas närvaro - utvecklandet av syn, hörsel, smak, doft, känsel, vår proprioception som ger oss information om var vi har kroppens olika delar

att inte ge upp - att hitta lösningar och nya vägar

https://www.facebook.com/EssentialBabyAU/videos/10153292957330380/

Jag hoppas att du blir inspirerad till att ta nya steg när du sett på den här filmen!
Vill du ha hjälp på vägen så är Alexanderteknik en väg att gå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar