söndag 13 september 2015

Autism och Alexanderteknik

När jag åkte till Irland i augusti för att vara med på kongressen lämnade jag extra plats i resväskan för att kunna köpa med mig böcker för att ta med hem. Det var tur att jag tänkte på det för det blev några stycken...

En av dem heter "Autism and Alexander Technique, Using the Alexander Technique to Help People on the Autism Spectrum" skriven av Caitlin G. Freeman.

Jag hade innan kongressen läst en artikel/blogg om Caitlins egna erfarenheter. Hon hade själv fått diagnosen Aspergers syndrom som vuxen efter att ha kämpat med sensoriska och sociala besvär hela sitt liv.

På kongressen höll hon en kort föreläsning som var mycket intressant och givande. Hon berättade om sin bakgrund, hur hon som barn hade svårt med beröring och hur hon hanterade situationer med för mycket intryck, ljud och andra stimuli genom att t ex gunga kroppen fram och tillbaka eller/och att fladdra med händerna.
Caitlin berättade att när hon gått ur college hade hon ännu mer besvär medberöring, rörelse och balans. Hon insåg att hon behövde hjälp och blev rekommenderad Alexanderteknik av en vän till familjen.
Under den tid som hon tog Alexanderlektioner lärde hon sig att hantera beröring, koordinera sin kropp och sin rörelse, hållning och balans.
Det ledde henne till att vilja utbilda sig till Alexanderlärare för att på så sätt hjälpa andra barn, ungdomar och vuxna inom Autism spektrat.

Denna bok är skriven för Alexanderlärare, hon förklarar skillnaden mellan ASD (Autism Spectrum Disorder) och SPD (Sensory Processing Disorder), på vilket sätt Alexanderteknik kan fungera bra, hur man som lärare behöver modifiera vissa aspekter av undervisningen osv.

Det har varit en mycket intressant läsning. Caitlin skriver tydligt och klart och boken har gett mig en bättre förståelse för Autism och Aspergers.
Caitlin Freemans hemsida: www.alexandertechniqueguide.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar