måndag 5 oktober 2015

World Teacher Day 2015

Av en händelse har jag sett, att just idag, 5:e oktober firar man lärare över hela världen. Det är World Teacher Day! Det tycker jag verkligen är en yrkeskår som behöver uppmärksammas och uppmuntras och belönas.
Jag har inte sett något särskilt om det i svenska medier men alla har väl haft fullt upp med att fira Kanelbullens dag igår...
Vill du läsa mer om denna dag så är länken här.

Att jag själv skulle bli lärare var rätt otippat. Jag jobbade några månader som lärarassistent innan jag fyllt 20 men annars hade jag drömmar om att bli cirkusartist, djurskötare, bonde, veterinär eller möjligtvis psykolog...men inte lärare.

Jag tror inte att utvecklaren av F.M. Alexander någonsin tänkt att han skulle bli lärare och utveckla en metod som sattes mycket högt av den världskände amerikanske pedagogen John Dewey. F.M.´s dröm fanns inom teatern, att vara skådespelare.

Det är intressant hur vi hamnar där vi hamnar. Är det en slump eller något mer? Vårt undermedvetnas drivkraft för utveckling av oss själva och vad vi är?

F.M. blev hes när han var skådespelare och utvecklade Alexandertekniken för att hjälpa sig själv men hjälpte även så många andra att han fick öppna en skola och utbilda andra till att bli Alexanderlärare. Han ansåg att det allra bästa skulle vara att undervisa barn så att de medvetet fick med sig det som de som små hade haft helt omedvetet - "good use"/god användning av sig själva.
Han startade The Little School  där vanlig undervisning varvades med Alexanderteknik.
Själv jobbade jag som tandsköterska, läste psykologi och jobbade som sjukgymnastassistent. Under den perioden ådrog jag mig whiplash som gjorde att jag lyssnade extra när sjukgymnaster som jag jobbade med berättade om Alexanderteknik.
Så jag utbildade mig till Alexanderlärare. Tänk så det kan gå, Jag blev lärare och jag kan inte tänka mig ett bättre yrke!

Jag önskar att jag hade haft med mig Alexanderteknikens pedagogik när jag gick i grundskolan och gymnasiet för då hade jag lärt mig en bättre metod för inlärning. När jag gick min utbildning i England var det en del som pratade om Alexandertekniken som "The art of learning". Fokus är på vad du gör och hur du använder hela dig själv på vägen mot målet -  inte på målet i sig. Vare sig det är att lära in något teoretiskt, hålla en föreläsning eller att lära sig att jonglera.

Idag hurrar jag för alla lärare runt om i världen - även alla mina Alexanderlärarkollegor!
Nästa vecka firar vi Internationella Uppmärksamhetsveckan för Alexanderteknik, vill du veta mer se länk här.

Vad har olika lärare betytt för dig? Finns det några som du minns särskilt väl?

Jag minns en riktigt bra lärarvikarie, han var rugbyspelare, och inte ens utbildad lärare. Han var rolig och han fick pli på klassen så att det blev lugn och ro i 5:e klass. Det var det viktigaste.
1 kommentar:

 1. När jag gick i åttånde klass hade klasslärare, elev och elevens föräldrar kontinuerliga "kvartssamtal".
  Ett av dem kom jag att tänka på idag efter att jag sett Morgan Allings program mot mobbing på TV.
  Vid det kvartssamtalet sa min lärarinna till mina föräldrar att hon hyste respekt för mig eftersom jag alltid var snäll mot de i klassen som var mobbade eller hade svårigheter.
  Jag såg på mina föräldrar hur stolta de blev över mig.
  Det glömmer jag aldrig!
  Just denna lärarinna var också bland de strängaste på skolan, och hade ett tufft rykte bland eleverna. Bara det att hon uppmärksammade mig på det viset satte lite extra råg i min ryggrad. Och det finns kvar än idag.
  :)

  SvaraRadera