torsdag 10 december 2015

Veckans kafébloggande: Får du ont i ryggen eller nacken pga din hållning?

Ethels kafée nära Linneplatsen är ett av mina favoriter. Mysigt, lugn och ett väldigt fint bemötande av de som jobbar där. Gofika, underbar lyxfrukost, luncher med go salladsbuffé. Smakfullt på alla sätt!

Igår tog jag en fika där med kollegan Joachim. Vi skrattade lite åt att vid bordet längst in i rummet så kan man sitta i en soffa, på en stol eller på en slags kista som gör att man blir huvudet längre än de andra runt bordet. Vi enades om att det är lättare att kommunicera om man är på samma nivå...

Som många av dessa kaféer i gammal stil så är det oftast väldigt bra stolar, bänkar, soffor att sitta i. Hårda raka sitsar och raka ryggstöd. Plus massor av kuddar som man kan placera t ex i ryggen om man vill ha bättre eller mer stöd. Borden är lagom höga. Levande ljus. En dröm för en Alexanderlärare som mig.
Läs mer om Ethels och vad de erbjuder här: http://www.ethels.se/

Ja, då var det det här med kroppshållning. Igen.
Joachim och jag diskuterade det igår och sedan kom artikeln från Huffington Post upp i flödet på Facebook. En förlängd rygg med huvudet högst upp visar fotot med tomten.

Det  kan vara en stor hjälp att se en bild på olika sorters hållning vid t ex stående, för att kunna förstå hur olika hållningsmönster kan orsaka rygg-och nackproblem.
Om du öppnar länken nedan till Huffingtons artikel kommer du att se ett antal bilder. Känner du igen någon som liknar din egen hållning?
Enligt en studie får många kvinnor ont i ryggen vid ca 34 års ålder. Jag funderar på om det är i samband med graviditeter och barnabärande?

Att skjuta fram huvudet och att ha "för stor svank" är de två hållningsmönster som ger mest besvär. Svank i nacken och svank i ryggen hänger dessutom ofta ihop.
Vi som arbetar med Alexanderteknik arbetar med detta hela tiden när vi undervisar våra elever. Vi arbetar dock inte enbart med dessa "svaga länkar". De i artikeln utpekade delarna är en del av helheten och för att nå en varaktig och hållbar förändring av invanda mönster behöver man utgå från och hela tiden komma tillbaka till helheten.
http://m.huffpost.com/uk/entry/8697466

Alexandertekniken är något av det bästa och mest effektiva för att komma tillrätta med hållningsproblem. Vill du få hjälp med din hållning och dessutom lära dig mycket mer som du kommer att ha nytta av? Jag har fina julerbjudanden just nu, så titta in på: http://alexanderteknikkurser.blogspot.se/

Ha en fin Andra adventshelg och Lucia!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar