måndag 26 februari 2018

Bortom Ergonomin - den Kapabla människan #4

Att stanna upp och hejda det du gör - kan det ge dig mer tid? Får du mer gjort och bättre resultat om du gör mindre?
Det är intressanta frågor, tycker jag. För när vi inte mår bra, har ont och känner oss stressade så verkar det svåraste av allt vara att ge sig tid.
Tid att ställa sig upp om man är trött på att sitta, tid att andas, tid att återhämta sig, tid att ställa in stolen och arbetsbordet så att det passar, tid att lyfta blicken, tid att äta, tid att tacka nej till arbetsuppgifter, tid att sova, tid att skratta, tid att lyssna på de signaler som ges.

När vi väl har lärt oss något så sitter det i ryggmärgen. Vi utvecklar vanor. Det är både energisparande och väldigt praktiskt att inte behöva tänka ut hur jag ska lyfta skeden eller påminna mig om att öppna munnen när jag äter morgongröten.
Det mesta vi gör under en dag är vi därför helt omedvetna om, vi bara gör. Vi trycker på tangenter, vi böjer oss och plockar upp saker vi tappat, vi snörar på oss löparskor eller rullar ut yogamattan. Vi lagar mat och vi öppnar dörrar, plockar ur diskmaskinen och borstar våra tänder eller barnens tänder. Vi kör bil, sadlar hästen, klappar katten och snyter näsan. Vi lyssnar, vi pratar och vi löser uppgifter.
I bästa fall är vi medvetna om en del av det som vi just gör men väldigt sällan har vi medvetenhet om HUR vi gör det vi gör.

Att vara på autopilot kan ställa till med problem om vi har lärt in något fel eller om vi använder oss själva och vår kropp på ett onödigt slitsamt sätt. För då upprepas dessa vanor och vi blir bättre och bättre på att göra sådant som kan hindra oss eller skada oss i våra vardagliga aktiviteter.
Det blir lätt ett ekorrhjul av vanor och vi utvecklar rörelse - och hållningsmönster där vi tar i med mer kraft än vad som är nödvändigt, belastar kroppen oergonomiskt, gör annat än det vi tror att vi gör och håller på längre än vad vi egentligen orkar. Blir vi stressade ökar spänningsnivån och det blir större risk för skador eller att göra fel och då blir vi inte klara i tid, vi får göra om och stressen ökar...Och vi har inte tid att lyssna på kroppen och själens signaler.

Våra vanor är också vår trygghet. Det känns rätt att göra som man brukar hur skadliga dessa vanor än kan vara för vår hälsa. Det kan upplevas fel och förvirrande att använda sig själv bättre. När vi låter våra vanor styra behöver vi inte tänka. Därför känns det i början ansträngande att vara medveten och att aktivt tänka. Men om vi ser medvetandet som en mycket otränad muskel som vi kan träna upp så kan det bli lättare. Den som börjar bli medveten vill träna den färdigheten mer och mer.

Fördelarna med att stanna upp och lära om är många. En liten studie har gjorts i USA, där några barnkirurger får en serie med Alexanderlektioner.
Den visade att när kirurgerna hade lärt sig att använda sig själva bättre så blev deras arbetsställningar mer ergonomiska och effektiva. Detta ledde till att operationerna utfördes snabbare, vilket ledde till mindre blödningar och snabbare läkning hos de som blivit opererade. Både läkare och patienter vann tid och hälsa!

Så stanna upp för att bli medveten, hejda vanorna som är oekonomiska och skadliga för dig så kommer du fram fortare, blir klar snabbare, rör dig lättare och med stor sannolikhet kommer du att slippa ont i ryggen och nacken.

Nästa vecka läser du Marjas tidigare och nästa inlägg här: http://marjabennett.com/2018/02/bortom-ergonomin-den-kapabla-manniskan-3/

Luras inte av klockan - stanna upp och få mer tid och energi.






måndag 19 februari 2018

Bortom Ergonomin - den Kapabla människan #3

Här kommer tredje delen i vår bloggserie Bortom Ergonomin - den Kapabla människan. Den här veckan är det Marja Bennett som håller i pennan. Hennes inlägg handlar om "aggressivt framåtlutande och godmodigt bakåtlutande" och du kan läsa det här:

http://marjabennett.com/2018/02/bortom-ergonomin-den-kapabla-manniskan-3/#.Wor6cT0jnHE.facebook

måndag 12 februari 2018

Bortom ergonomin - den kapabla människan #2

Jakten på den perfekta stolen, finns den?


Familjen brukar reta mig för att jag samlar på stolar, bra stolar...Det stämmer! Jag är förtjust i gamla vackra stolar med hård sits och rakt ryggstöd. Jag har en samling i min studio (det finns en del hemma och i stugan också...) och där kommer de till användning under lektioner och föreläsningar. Att provsitta olika stolar och hitta vilken man gillar är en bra övning och ett första steg i att förstå vad  som är en bra stol och även en lektion i att lägga märke till sina vanor.

Minns du den tecknade bilden med samtalet mellan en person och en ergonomisk stol? Personen  tar sig i ryggen, ser ut som han har ont och säger "Det är inte du - det är jag". Den är väldigt rolig, tycker jag och dessutom sann.

En av de tidiga Alexanderlärarna, Marjory Barstow, som höll kurser i Alexanderteknik runt om i världen fick frågan om hur en riktigt bra stol ska vara byggd.
Hon svarade ungefär så här: "Mina resor tar mig till olika länder, till olika platser, olika lokaler och på varje plats är det nya stolar. Vad jag har lärt mig är att stolarna aldrig kommer att anpassa sig efter mig, aldrig ändra sig så att de passar just mig. Så det är mitt eget ansvar och arbete att kunna hitta ett sätt att sitta bra på varje stol som erbjuds mig".

De flesta jag träffar på kurser, workshop eller som kommer för privatlektioner tycker att det är jobbigt att sitta. De finner det svårt att hitta ett bekvämt sätt att sitta vare sig det är på jobbet, på en konsert eller hemma. På jobbet har de ofta det som kallas en ergonomisk arbetsstol. Dvs en stol med olika spakar för att ställa in höjd, djup och lutning m.m. De kan ändå tycka att det är svårt att sitta.

Förutom att stolen kan vara fel höjd, fel lutning och svårinställd så är det största problemet att man har tappat bort den förmåga att sitta som vi hade när vi var små.

Alla barn, som föds friska, går igenom olika utvecklingsperioder och någonstans på vägen behärskar vi konsten att sitta. Som med alla andra medfödda färdigheter så aktiverar vår vilja, nyfikenhet och motivation oss att komma framåt och uppåt och ihärdigt träna det som ligger i utvecklingsfasen. Vilket gör att vi innan två års ålder har lärt oss allt från att hålla huvudet, sitta, rulla, krypa, stå, gå, äta, prata m.m. Dessa färdigheter blir automatiska.
Som småbarn kunde vi sitta på rumpan, på huk, på hälarna och på knäna och vi kunde sitta upprätt själva. Stödet från underlaget under fötter och sittben var det som behövdes för att ryggen skulle förlängas uppåt av huvudets riktning och våra sinnens uppmärksamhet av rummet omkring oss.
Det är en sådan bedrift att sitta själv, att det skrevs in i boken "Vårt första år", gärna med foto och exakt datum och tid.

De flesta av oss förlorar sakteliga konsten att kunna sitta på golvet eller på en stol utan ansträngning. När vi växer upp, får vi andra vanor och rör oss på sätt som inte gynnar vår naturligt upprätta hållning. När sedan studier eller arbete tvingar oss till ett mer stillasittande liv så blir sittande något som upplevs som spänt, smärtsamt och stelt. Det är inte så konstigt då att vi letar stöd i ergonomiska stolar, ryggstöd som lutar bakåt och mjuka dynor. Vi försöker att sitta avslappnat...

Förmågan att kunna "sitta själv" är som tur inte borta, vi behöver "bara" sluta med de vanor som hindrar oss...
Alla som har försökt att sluta göra det som har blivit till en vana vet dock att det inte är så "bara". Det kan vara väldigt svårt att ändra det som går per automatik.
Vårt sittande sker automatiskt, vi tänker inte på HUR vi gör när vi sätter oss eller hur vi sitter. Vi dimper ofta ner i en kollapsad hållning som vi efter ett tag försöker sträcka upp. Eller så sätter vi oss riktigt som vi har hört att vi ska sitta och sedan sjunker vi ihop av ansträngningen att hålla oss uppe. Känns det igen?

För att kunna förändra något långsiktigt, behöver vi stanna upp, uppmärksamma och observera oss själva i en aktivitet, t ex att sitta, för att bli medvetna om vad och HUR vi gör. Först då kan du låta bli att göra det som är onödigt och stoppa det som ligger i vägen.
Det kan du lära dig med hjälp av en Alexanderlärare.

Som Marjory Barstow sa: "Det är mitt/ditt eget ansvar och arbete att kunna hitta ett sätt att sitta bra på den stol du erbjuds".

Att de stolar som erbjuds i affärer, offentliga platser, på kontoret och som man har hemma är helt tokiga och designade mest för att vara snygga och trendiga gör verkligen inte livet och sittandet lättare. Men det är ett ämne för en annan blogg.

Förmodligen kommer min familj få fortsätta att reta mig när fler och bättre begagnade stolar hittar vägen till min studio...det finns ju höga, låga, breda och smala.
Personligen tycker jag om stolar med platta sitsar och raka stolsryggar. Jag gillar även pallar men med ett rakt ryggstöd har jag möjlighet att luta mig tillbaka när jag har lust.

Mer om stolar, ergonomi, rörelse, helhet och människan i de kommande inläggen i vår serie
Bortom ergonomi - den kapabla människan. Nästa vecka är det Marja Bennetts tur, hennes förra blogginlägg och nästa finner du här:

http://marjabennett.com/2018/02/bortom-ergonomin-den-kapabla-manniskan-1/j

#denkapablamänniskan #ergonomi # Alexanderteknik #konstenattsittaupprätt #vågavägraryggstöd #stolarochpallar #vanor #MarjoryBarstow

P.S. Kan du se dig omkring där du är och kolla om stolarna har bakåtsluttande sits och ryggstöd och skriva en kommentar efter bloggen? D.S


torsdag 1 februari 2018

Ergonomi

Vad tänker du på när du hör talas om ergonomi?

Första gången jag själv fick praktisk kunskap om ergonomi var inom sjukvården när jag var i 20-årsåldern. En kort kurs om hur man lyfter, vänder och förflyttar en annan människa. Jag minns att det bl a handlade om att vara nära den som skulle förflyttas, att använda tyngdöverföring och benens kraft. Ryggen skulle hållas rak. Det var inte så lätt att hålla reda på dessa saker och samtidigt förflytta någon och inte blev det lättare när man sedan skulle hjälpa någon som var sjuk...
Som Alexanderlärare möter jag många som har frågor rörande ergonomi. Nyttan med ergonomiska stolar. Sitta eller ha ståbord. Det kan handla om hur man sitter framför datorn, sätter sig i bilen eller lyfter och bär sitt nyfödda barn. 

Välkommen till en bloggserie i tio delar där vi, Barbro Olsson och Marja Bennett kommer att fundera, dissekera och föra in ergonomin i ett större perspektiv. Vi kommer att tänja, töja, vrida, vända och expandera begreppet.
Definitionen av ergonomi är "läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar". 
Vi tycker att "...människans behov och förutsättningar" - är ett väldigt stort begrepp. 
Vi tar avstamp där!

Håll utkik på min facebooksida. Jag kommer att dela länkar till både Marjas och mina blogginlägg där. Det första kommer snart...Väl mött!

Vår kollega Robin Gott har ritat bilden!